Ultrakvinderne – Om seje kvinder og ekstreme løb

Løbebog om ultraløb begået af Mette Birk Jensen

 

Tonen bliver slået an allerede i starten og snyd ikke dig selv for forordet.

 

Da var det at smerte slog ned som lyn fra en klar himmel. Den slog ned uden den mindste varsel, det var en helt ny smerte, som jeg ikke havde mødt undertræningen, og jeg var totalt uforberedt. Det var som om min ene fod eksploderede, og et brandvarmt jag spredte sig som flydende lava i skoen. Hvad i alverden var det….

Beretning direkte fra forfatterens egne erfaringer, men en ultraløber stopper ikke.

Mette Birk Jensen går tæt på nogle af de ultrakvinder, der findes i en ellers mandsdominerende verden. Og det kan undre, at kvinderne endnu er under repræsenteret i denne verden. På en række områder, har kvinder en række fysiologiske fordele som ultraløber, det bliver behændigt afdækket af forfatteren, og du står tilbage med en opfattelse af, at det kun er et spørgsmål om tid, før kvinderne kommer susende forbi på de lange ture.

Grundig forberedelse giver et godt afsæt for fortællingerne

Mette Birk Jensen har begået et grundigt stykke research forud for denne bog. Bogen bygger på samtaler og anekdoter fra en række kvindelige ultraløbere. I bogen møder vi en række personligheder, som alle har det til fælles, at de er kvinder, og de løber ultra løb. Ultrakvinderne kommer med hver deres personlige historie, baggrunden som har ført ultrakvinden til, hvor hun er i dag – alle historier har afsæt i, at det starter i det små, ved en tilfældighed eller ved en stille ide, som udvikler sig til noget større.

Ingen navne nævnt ingen navne glemt, men hvert portræt er et indblik i en unique personlighed, som i sig selv er værd at fordybe sig i.

 

Bogen udspringer af forfatterens egne erfaringer og oplevelser omkring det at være ultraløber. Forfatteren bringer sin egen historie frem og det, giver en naturlig refleksion i de anekdoter og samtaler der finder sted.

 

Hvad driver, hvad søger ultraløberen og hvorfor

I bogen går forfatteren tæt på, hvad er det der driver ultraløberen, hvorfor gør de det, handler det om at tilsidesætte noget, eller handler det om at opnå noget. Hvor er familierne og omgangskredsen i dette. En ongoing diskussion, som også ses i andre sammenhænge, hvor vi møder dedikerede mennesker. Den evige balance mellem sporten og det civile job/liv – Det handler om at balancere på et knivsæg.

 

Hvis du selv er ultraløber, eller bare løber langt, vil du formentlig genkende mange af de løb måske også løbere som Mette Birk Jensen portrætterer.

 

Og så rejser forfatteren det evige aktuelle spørgsmål, som de fleste løbere reflekterer over

Kan man blive for gammel til ultraløb?

Mette Birk Jensen skriver af hjertet og historien er født af forfatteren egen passion for ultraløb. Det giver både nogle dybe, interessant og selvreflekterende betragtninger. Mange betragtning understøttes af grundig research og fakta, og bogen rummer et væld af kildehenvisninger, hvor læseren selv kan læse videre. Forfatteren går ydmygt til værks. Giver plads til Ultrakvinderne som bærer kapitlerne og leverer hver sin historie.

Og snyd ikke dig selv for refleksionerne om, man kan blive for gammel til ultraløb. Under overskrifterne “De grå løber længere” og “løb dig yngre”, så har du en fornemmelse for pilens retning.

Ultrakvinderne er inspiration og refleksion til enhver mand som kvinde, der løber langt

 

Ultrakvinderne af Mette Birk Jensen, Muusman forlag 2020

 

Følg Masterrunning på Facebook. Masterrunning.