Garmin fēnix 7 Sapphire solar

Garmin har fornyligt lanceret den længe ventede fēnix 7 serie. Rygterne og forhåbningerne til den nye serie har været mange og høje. Trailmagasinet har haft fēnix 7 Sapphire Solar med på sporet for at teste det nyeste skud på stammen.

 

Nye funktioner i gamle klæder

Den nye fēnix 7 serie er blevet lanceret i otte forskellige varianter. Det indebærer tre forskellige størrelser samt med eller uden sapphire glas og solar funktion. Størrelserne er de velkendte 42, 47 og 51 millimeter størrelser, og muligheden for personliggørelse i form af remskifte, er stadig en mulighed. Solar funktionen har været kendt i Garmin-regi fra tidligere modeller. Dog har det ikke tidligere været en mulighed at have kombinationen med det stærke Sapphire glas. Garmin har nu merged de to i alle tre størrelser i 7 serien.

 

Forventninger har været høje 

Forventningerne til 7 serien har været høje, og både forbedring af GPS signal, og batteritid har været antaget som en selvfølgelighed. Garmin har da også forbedret begge funktioner sammenlignet med tilsvarende modeller i fēnix 6-serien. fēnix 7 Sapphire Solar yder op til 18 dage batteritid i almindelig smartwatch mode. Batteritiden i aktiviteterne afhænger blandt andet af tilsluttede sensorer, musik, og hvilket GPS signal, som er aktivt. Solar funktionen er med til at forlænge batterilevetiden i både smartwatch- og aktivitets tilstanden. Det afhænger af solens intensitet samt tid i solen.

En af de nye store features ved 7 serien er touch funktionen. Som default er denne funktion aktiveret i smartwatch mode og deaktiveret i aktiviteterne. Dette er muligt at ændre efter behov.

 

3, 2, 1, start!

Som noget nyt er det muligt at lave mere af opsætningen af uret igennem Garmin Connect app’en på sin smartphone.

Efter parringen med mobiltelefon via Garmin Connect app’en har det tidligere kun været muligt at indstille Garmin Pay samt personlige opsætninger via app’en. Det har ikke været muligt at lave opsætningen for aktiviteter og skærm via telefonen. Men bl.a. opsætningen af skærmbilleder i fēnix 7 serien samt dertil hørende datafelter, udføres nu let og simpelt via Garmin Connect app’en.

 

 

Også lysstyrke, alarmer og mange andre funktioner kan justeres herfra. Det gøres dog ikke under aktivitet, da uret skal synkroniseres før justeringerne træder i kræft på uret. Opsætningen er altså væsentlig hurtigere og lettere ved fēnix 7 serien, og man er derfor hurtigere ude på sine fortrukne aktiviteter. Skal man lave ændringer under en aktivitet, er dette stadig muligt, men det gøres i stedet ved hjælp at de fem knapper på uret.

 

På sporet

Hvis man er bekendt med Garmins ure, vil der ikke være det store nye i at starte en aktivitet. Når først man har sat dine aktiviteter op som ønsket, og løber rundt på sporet, har man det vante syn på armen.

Skal du se på et nyt skærmbillede, bruger du blot knapperne for at scrolle i menuerne. Dette kan, såfremt det er aktiveret, også gøres med den nye touch funktion. Den er responsiv og fungerer godt, både i regnvejr og på tørre dage.

Der hvor touch virkelig kommer til sin ret, er i kort-funktionen. Det er nemt at panorere ved at trække og flyttet kortet i de retninger, man ønsker. Ligeledes er det blevet hurtigere at benytte zoom på det forud indlæste TOPO kort. I Garmins widgets, hvor for eksempel Body battery, søvn eller barometer kan ses, kan man trække i graferne for at se udviklingen over tiden.

Realtime udholdenhed – Nyhed

En ny feature i cykle- og løbefunktionerne er Realtime udholdenhed eller Stamina. Det indikerer, hvor langt, man kan fortsætte, ud fra den aktuelle belastning. Om det passer helt nøjagtig, har vi ikke kunne teste, men estimeret set passer det ganske godt. Ved hverdagens træning vil det sikkert ikke have den store indflydelse, men i ultraløb vil det kunne give et praj om hvor meget, man kan presse pacet for at opnå bedst mulig tid.

 

Billedtekst: Med et pace på 5.00 min/km er det estimeret at kunne holde 62,5km mere.

GPS er opgraderet

GPS sporingen i fēnix 7 serien er blevet opgraderet. Sidder man og ser på kortet over, hvor man har været, vil der ikke være de store udsving. Hvis man nørder ned i det og sammenligner en tur med både et fēnix 7 og 6, vil der kunne ses små forskelle, til fēnix 7’s fordel. Anvender man bedre signal og sporing af GPS, kræver det også mere batteri.

Batteritiden er i fēnix 7 serien forbedret set i forhold til fēnix 6 serien. fēnix 7 Sapphire Solar har i smartwatch mode op til 18 dages batteri. Batteritiden i aktivitetsmode afhænger af hvilken aktivitet, man udfører, men i høj grad også af, hvor mange sensorer, og hvilken GPS sammensætning, som uret har tilsluttet for tracking, samt eventuel musikafspilning på sporet.

Solen som energikilde for fēnix 7

På solrige dage vil der være mulighed for at have solen som energikilde i stedet for urets batteri. Når urets solintensitet overstiger 50.000 Lux og dermed 100% solintensitet, vil det lade urets batteri og dermed forlænge den aktuelle opladning. Hvis der ikke nås 100% i solintensitet, vil det være den procentvise energikilde, som kommer fra solen, som vises på solintensitets grafen.

 

Billedtekst: Solintensiteten viser 100% i det orange felt. Her oplades urets batteri og den samlede batteritid forlænges.

 

Solar funktionen skal ikke ses som den primære energikilde, men som et supplement til batteriet. Ved 100% solintensitet vil mængden af opladning på batteriet afhænge af om uret benyttes i aktivitets- eller smartwatchmode samt hvilke sensorer, som er tilknyttet.

Solar funktionen blev introduceret ved fēnix 6 serien. fēnix 7 seriens solar-udstyrede ure har fået et bredere solarpanel, uden at det har indflydelse på displayets størrelse.

Spejder man hen i mod storebroderen fēnix 7X Sapphire Solar, vil funktionerne være de samme, men batteritiden vil være længere. Der vil i smartwatchmode her være op i mod 10 dage yderligere sammenlignet lillebroderen. Displayets størrelse er cirka 2,5 millimeter større end 7 versionen, hvilket er 280x280pixels vs. 260×260. Som prikken over i’et er der i 7X en lygte, som kan benyttes til blandt andet øget synlighed.

 

Sammenfatning

Garmin fēnix 7 Sapphire Solar er en forbedring sammenlignet med sin forgænger i fēnix 6 serien. De væsentlige opgraderinger er forbedret GPS signal og øget batteritid. Ligeledes er der kommet lidt nye funktioner, hvor touch funktionen skiller sig ud som den væsentligste. Touch funktionen virker upåklagelig og gør navigationen i både smartwatch og aktiviteterne nemmere og hurtigere.

Prisen ligger på 6.999 DKK for Garmin fēnix 7 Sapphire solar. Om det er prisen værd, er op til den enkelte. Uret er dog mere end blot en aktivitetstracker og et smartwatch. Har man en aktiv livsstil, og ønsker man at holde øje med blandt andet søvn og generelle helbred, kan Garmin fēnix 7 Sapphire solar med fordel være en medspiller og god træningsmakker.

 

  • Vurdering  10/10
  • Info          Garmin.com
  • Str            Garmin fēnix 7 Sapphire solar
  • Pris           6.999DKK
  • Vægt        73 gram
  • Farve        Sort

Tekst

Jesper Laustsen – Teknisk skribent