To generationers løb rundt om Mt Blanc

Nogenlunde sådan kan de store linjer omkring en far og søns fælles rejse formuleres. Mere konkret handlede projektet om sammen at løbe 180 km rundt om Mt Blanc i sommeren 2019.

Jakob Gunnløgsson (69) og Kristoffer Gunnløgsson (40) er 2 passionerede løbere. Jakob kan føre sin løbehistorik tilbage til, som han selv formulerer det, midt 70’ere. Dermed var Jakob på det nærmeste med da løb som anerkendt motionsform blev grundlagt i Danmark. Dengang hvor, hvis du så nogen løbe, tænkte at noget måtte være galt.

Jakob og Kristoffer har netop passeret start- og målområdet for UTMB 2019. De har løbet den legendariske rute på i alt 180 km og 10.000 højdemeter. Turen er tilbagelagt over 6 dage med 5 overnatninger.

 

UTMB – legendarisk og benhård

Denne tur rundt om Mt. Blanc med overnatninger undervejs er en noget blidere version af det officielle løb Ultra-Trail du Mont-Blanc (UTMB), hvor præcis samme tur skal gennemføres indenfor en tidsgrænse på 46 timer 30 minutter. Det er en tur der kræver sine ofre, og hvor mere end 40 % af deltagerne sædvanligvis enten udgår eller ikke gennemfører indenfor cuttet.

Turen rundt om Mt Blanc kalder på både gode trailløbere, supermotionister og hikere hvert eneste år. Udover at stå stærkt i løbemiljøet er en variant af turen kaldet ”Tour of Mont Blanc” den nok mest kendte vandrerute i Europa. UTMB er på sin side det uden sammenligning mest prestigefyldte og legendariske trailløb i international sammenhæng. Det kræver både held og dygtighed at få lov at stille op. Du skal først optjene ITRA point, og siden skal du deltage i en lodtrækning førend du måske lukkes indenfor i dette løb.

 

Jakob og Kristoffer forud for turen går rundt om Mt. Blanc. Her ved de endnu ikke hvad som venter dem

(Foto) Jakob (tv) og Kristoffer (th). Naturoplevelsen står stærkt i erindringen. Hver dag var malerisk smuk. Vi var heldige med vejret – om aftenen snakkede vi dagens etape igennem og så frem mod næste dag.

 

Fra hverdagsmotionist til ultraløber

Jakob og Kristoffer havde allerede forud for 2019 løbet en række marathonløb både sammen og hver for sig. Især Jakob har nogle af de store løb med mange kilometer i benene, f.eks. Mors 100 miles, Trailman Ultra 50 km og Ultracuppen i 2018. Sammen har far og søn løbet flere ultraløb, bla. Fort til Fort 60 km, Als 100 km, Gendarmstien, Nordkysten, NCU 50 km, og et par halve jernmænd er det også blevet til.

Jakob fortæller, at han havde kigget meget mod løb i Spanien, men så skete der det at han fik Turen rundt om Mt. Blanc i fødselsdagsgave af sin kone.

Når man modtager sådan en gave, er terningerne kastet, så må man bare afsted. Men der var mere i det end det fortæller Jakob.

 

Min søde kone Edel sagde ”Du skal da have Kristoffer med både for at passe på dig selv, og for at have en at dele oplevelsen med”. Det blev så starten på denne tur, og forberedelserne kunne gå i gang.

 

Forberedelserne til turen – så tæt på og alligevel så langt fra

Forberedelsen forgik mest hver for sig, men der blev også indlagt et par fællesture i området omkring Arresødal Skovene og Tisvilde Hegn. Jakob fortæller at træningen egentlig var som den plejede, blot med flere kilometre og ikke mindst højdemeter. Da vi nærmerede os rejsetidspunktet, tog vi et par lange ture i det kupperede Tisvilde hegn med fyldte løberygsække for at komme så tæt på situationen som muligt. Så tæt på og alligevel så langt fra skulle det senere vise sig.

 

Kristoffer fortæller at de ankom til Chamonix, hvor turen startede, et par dage før de skulle mødes med resten af gruppen.

 

Vi løb lidt rundt i byen, og en enkelt dag prøvede vi at løbe lidt op ad en sti mod et bjerg. Det var simpelt hen så hårdt, og efter bare 30-45 min vendte vi om – overbeviste om at turen vi snart skulle løb ikke kunne være ligeså hård.

 

Det skulle vise sig at være stik modsat da vi blev mødt af både længere og hårdere bakker. På den måde er det svært at forberede sig – kun ved at løbe turen får du en fornemmelse af hvad der venter dig.

 

 

Hvordan har det været at være sammen på den måde?

Det har været dejligt at være sammen far-søn. Vi svinger godt sammen, og vi er hurtige til at finde ud af om vi skal den ene eller den anden vej, gode ideer gribes og udføres sammen.

 

Er der noget junior vs senior over dette?

På ingen måde. Kristoffer venter ”på den gamle”. Vi tager de pauser vi har brug for hvor vi taler om løst og fast.

 

Ser man andre sider hos hinanden?

Jeg bekræftes i at det er dejligt at være sammen, og som senior glæder jeg mig over at opleve, at vi begge kan begå os i denne sammenhæng både socialt og løbemæssigt

Foto; Efter hver dags etape blev der restitueret og evalueret – hver dag var en lille sejr på vej mod det store mål

 

 

Er der andre projekter på vej af denne karakter?

Bestemt – vi har startet en opsparing og skal måske med en tur til Irland

 

Hvad tænker man når man sammen har gennemført et sådant projekt?

Det er helt overvældende – det er en vild oplevelse og fornemmelse. Naturen er så smuk alle steder. Du får lyst til at tage det ene billede efter det andet. Jakob fortæller at han var flittig med sit Go-Pro kamera, og er i dag rigtig glad for den film der kom ud af dette. En film som bliver genset igen og igen. Løbet er gennemført, men oplevelsen står stærkt endnu.

 

Det som startede med at være en personlig gave blev konverteret til en fælles oplevelse.

 

Foto Billedet – taget i en stille stund dagen før der skulle løbes. Smuk udsigt hvor end du vender dig

 

Dette indlæg er baseret på telefoninterview med Jakob og Kristoffer 10 mdr. efter turen blev gennemført – men rejsen står fortsat stærkt i erindringen. Tak til Både Kristoffer og Jakob for at dele denne oplevelse med os andre.

 

 

Fakta boks

Jakob Gunnløgsson (69), løbende pensionist fra dengang hvor løb blev opfundet og praktiseret i gummisko og bomulds t-shirt med smart tryk. Bosiddende i Frederiksværk, og har efter eget udsagn fortsat mange projekter foran sig. Næste store løb er endnu et 100 miles løb til september. Indtil da drysses der med lidt småløb 50+ km.

 

Kristoffer Gunnløgsson (40) bosiddende på Østerbro, født ind i en løber familie hvor storesøster Kathrine også løber. Har løbet en række af Sparta’s løb, deltaget i fællestræning i forbindelse med marathon og har i det hele taget været meget aktiv i dette løbermiljø. De største udfordringer har hidtil været de klassiske bymarathon.

 

Turen rundt om Mt. Blanc blev i 2019 gennemført med Løberejser