Cani-hvad-for-noget?

Cani cross eller trailløb med hund er sport i rivende udvikling i Danmark.

af Karoline Sidelmann Brinch

Hvis du læser med her, er du sikkert allerede trailløber. Måske har du en hund? – så mon du har overvejet at kombinere de to hobbyer i én? Det er, hvad flere og flere hundeejere herhjemme er begyndt på. Her kan du læse mere om sporten, og hvordan du kommer i gang.

Hvad er canicross? – er det ikke bare en løbetur med min hund?

I modsætning til blot at løbe sammen med din hund fri eller ved siden af dig i snor, er canicross en sport, hvor hunden har sele på, er fastgjort til løberen via en elastisk line og er med til at trække løberen fremad. Det kræver træning, samarbejde og det rigtige udstyr. Og så er det en fantastisk måde at træne sammen, og for hunden både fysisk og mental aktivering. Typisk løber man i skoven på de små stier – ligesom for trailløbere er det også, hvad de fleste hunde synes er sjovest.

Sporten opstod oprindeligt fra slædehundeverdenen, hvor musherne skulle have en måde at træne deres hunde på om sommeren. Herfra har sporten bredt sig i det meste af Europa og er meget populær i fx England, Frankrig, Sverige, Tjekkiet og Tyskland, hvor der løbes mange løb og mesterskaber. Her bruges typisk store jagthunde, slædehunde eller blandinger af disse (såkaldte ”Eurohounds”) som trækker så voldsomt, at de fleste løbere kan skære flere minutter af deres tider. Verdensrekorden i løb med hund er hurtigere end uden – så der er knald på, når hundene for alvor trækker igennem. De fleste dyrker dog sporten på motionsplan og med alle typer hunde.

Hvordan kommer jeg i gang?

Hvis du har et par trailsko og en hund, så er du allerede kommet langt. Sporten kan dyrkes af langt de fleste hunde – store som små – men selvfølgelig skal tempo og turens længde tilpasses hundens størrelse, form og alder.

Har du en hvalp, ældre hund eller hund med vejrtræknings- eller ledproblemer skal du naturligvis være påpasselig. Tal med dyrlægen først, hvis du er i tvivl. Hunde kan så småt starte med helt korte ture omkring 1-års alderen (afhængigt af race – store racer lidt senere, mindre lidt før) – og herfra bygger man så roligt på med flere kilometer, så hunden fx kan løbe ca. 5 km når den er 1,5 år. De vigtigste pointer til en god start

Det skal du bruge for at komme igang

1) Få det rigtige udstyr. Trailsko har du sikkert allerede. De er gode i skoven – og til at stå fast når hunden trækker. Til din hund bør du investere i en god sele, elastisk line og et bælte til dig selv så trækket fra hunden fordeles på hofte/lænd. Der findes et utal af seler og udstyr, så kontakt gerne en erfaren canicross-løber eller en shop med speciale i udstyr. Fx qimmiq.dk er gode til at vejlede og har mange forskellige seler. Valget af sele afhænger af din hunds kropsbygning, og hvor meget den trækker.

2) Start langsomt op. De første par træninger løber man blot korte stræk og fokuserer på at lære hunden at løbe foran med træk og uden at snuse. Her kan det være en fordel at løbe med en erfaren hund eller havde en løber foran, som hunden kender. Brug masser af ros, når hunden gør det rigtige – og et kort ”nej”, hvis der snuses – og rooos igen når hunden gør det rigtige. Sørg altid for at hunden er luftet inden træningen starter. Herefter kan man bygge på med flere kilometer, så hunden fx vænnes til ture på ca. 5 km i løbet af et par måneder. Mange racer kan fint løbe endnu længere, når hunden er udvokset og i træning.

3) Varier træningen. Ligesom for os tobenede er en varieret træning vigtig. Jo mere du kan gøre for at styrke din hunds muskler, balance og koordination, jo mindre er risikoen for skader. Løb gerne ture hvor hunden løber løs, gå/løb i sand, på skrænter osv. – og lær hunden at balancere på træstammer og hvad I ellers finder af forhindringer undervejs. Man kan sågar få udstyr til balance-træning eller gå til hundefitness. Start også altid løbeturene med at gå, så hundens muskler bliver varme – og ”varm ned” efter træning. Du kan lære at lave udstrækning med din hund eller give den massage. Det hjælper også til, at den holder bedre til løb.

Hvor kan jeg lære mere?

Du kan selvfølgelig blot kaste dig ud i sporten, men hvis du vil vide mere og træne med andre, så er der netop nu et stort initiativ i gang med at starte canicross-klubber i hele Danmark. Klubben hedder HPM Dirty Paws og har lokalafdelinger fra Bornholm til Sæby – og her er alle velkomne til at møde op til træning og løbe med andre og lære mere. Der findes et virtuelt ”klubhus” på Facebook https://www.facebook.com/groups/HPMDirtyPawsklubhus/. Er man til løb og konkurrencer, så arrangeres der også HPM Dirty Paws løb rundt om i landet. I år i Aarhus og Tisvildeleje – og planen er, at få endnu flere løb på programmet næste år.

 

Hvad er så specielt ved canicross?

Den nye løbeklub har hurtigt fået ca. 1000 medlemmer – og i lokalklubben i Nordsjælland er vi 15-20 løbere, som mødes hver anden uge og træner sammen i skoven. Så sporten er virkelig ved at vinde frem herhjemme. Medlemmerne er alt fra utrænede til folk som har løbet i mange år, og dette er nok en af årsager til at sporten bliver mere og mere populær: Alle kan være med. Mange begyndere har svært ved at komme i gang og holde motivationen, men her hjælper hunden! En makker som altid er klar, og som flytter fokus fra én selv til hunden. Herudover har mange hundeejere svært ved at passe motion og hund ind i en travl hverdag, så dér er canicross det oplagte valg. Har man én gang været til canicross-træning, er det også tydeligt, at det har en positiv indvirkning på mange hunde: De trives med at løbe som en flok – og får ikke kun motion, men bliver mentalt stimuleret af at finde vej, forholde sig til hinanden og selvfølgelig af samarbejdet med løberen og de mange indtryk i skoven. Så som løber har man det ekstra fantastisk efter turen, når man både har gjort noget godt for både sig selv og for sin hund.

 

Denne artikel er begået af Karoline Sidelmann Brinch for Trailmagasinet