Boganmeldelse: Gone Feral – Steven Freeman
Den engelske forfatter og fellrunner (løb i bjerge/fjelde i England) Steven Freeman, er ikke en kendt, super hurtig trailløber. Han er i den lidt mere almindelige klasse af passionerede løbere som elsker sine lokale bjerge i Lake distriktet i England, der hvor trailløb og bjergløb på mange måder kan siges at have sin oprindelse.
Så hvorfor læse en bog af ham? Jo – hvor mange andre af de store stjerner som f.eks. Kilian Jornet og Scott Jurek først og fremmest er løbere, så er Steven Freeman også forfatter, tænker og på mange måder original og utraditionel i sine holdninger og synspunkter. En mand som lever fra dagen til vejen som ”wild camper” mange måneder om året fordi han hellere vil spare husleje og bo i naturen end at bruge tiden på at arbejde. Det der betyder noget for ham er naturen, friheden og løbet i bjergene, kombineret med en god Ale på den lokale pub når man er færdig med dagens eventyr.
Det handler om det vilde liv
Gone Feral betyder oversat noget i stil med ”ud og leve vildtlevende” – altså at bevæge sig ud over en grænse for noget normalt. Og det er netop hvad den 50-årige Freeman søger. Han arbejder løst i lokale friluftsbutikker i Lake distriktet, som i højsæsonen bliver invaderet af turister, og ifølge forfatteren drives af folk som ikke ved særlig meget om friluftsliv og udstyr.
Steven mistrives, men overlever i arbejdet fordi han har naturen at trække sig tilbage til (han lever på det tidspunkt bogen foregår i en skov i et telt, ikke langt og vildt ude i naturen, men stadig på egne vilkår og under åben himmel). Og så løber han i bjergene rundt omkring hvor han bor. Har man selv været på tur i Lake distriktet genkender man mange navne på bjerge og byer.
Bogen og tonen er herligt engelsk, ligefrem, kritisk, humoristisk, og med en sans for den gode historie. I bogen beskrives det lokale liv og dets ”simple” værdier som f.eks. mad, natur, øl, gode venner, samtaler, og ikke mindst en følelse af at sige nej til meget af det som det moderne samfund fører med sig.
Bogen har noget af det samme oprør og tone som Beatgenerationens forfattere som f.eks. Jack Kerouak og hans Dharma Bums. Den er kritisk overfor det moderne samfund med karriere, hus, lån og meget mere der binder og fjerner os fra vores nomadiske natur som er skabt til vildhed, frihed og eftertænksomhed.
Det simple liv vs det normale liv
På mange måder er bogen også en slags trailløberens Walden, den berømte bog skrevet af Henry Thoreau, som handler om Thoreau der tager ud i skoven og forsøger at leve det simple vilde liv på egne og naturens vilkår. Hvad jeg fascineres ved, er Steven Freemans personlige ”løbetur” efter mening, lykke og liv, og ikke mindst hans ærlighed. Det er ikke nemt, og han forsøger ikke at romantisere sit liv der kan være både hårdt og ensomt. Det er hans lod i livet, det er sådan han kan og må leve, fordi det føles rigtigt. Tvivlen følger dog altid med – er det nu rigtigt, hvorfor ikke vælge det nemme ”normale” liv? Løbet er der hvor friheden findes mest rent, eventyret, bevægelsen, jagten og flugten på en gang. Han finder sig selv på stierne, i skovene og bjergene. Denne følelse stikker dybt for mig, den følelse man har nogle gange på en tur hvor alt bare flyder i et og giver mening, man føler sig levende!
Omdrejningspunktet – ruten
Bogens omdrejningspunkt er Stevens ”Freeman rute”. En lidt kortere udgave af den berømte Bob Graham runde, som er manddomsprøven i Lake Distriktet (en lidt over 100km lang rute, store dele udenfor stier, som passerer toppene i området, og som skal gennemføres på under 24 timer), og det er med udgangspunkt i denne rute at Steven fortæller om sit liv og historie. Løbet binder det personlige og det universelle sammen, den binder landskabet og historien sammen, og på smuk vis får Freeman fortalt en historie som taler til trailløberens, og mange andres, forståelse af at leve livet og tænke over ens plads og vej i livet.
Hvem er denne bog til
Bogen er spændende for alle som elsker trailløb, men den er også bare en rigtig velskrevet, personlig overvejelse fra et almindeligt menneske omkring hvordan man kan vlge at leve sit liv. Hvad er det vi søger, og hvorfor lever vi som vi gør? Hvad er vigtigst i livet? Det er en humoristisk, dybtfølt, og samtidig meget eftertænksom beretning som går ind, som den berømte sten i skoen, og prikker lidt til vores selvforståelse og den kurs vi nu har i livet, tit uden at tænke for meget over det…
Så læs med, lad tankerne løbe rundt i de engelske bakker, og så kan det jo være at Freemans ord og tanker sætter spor og skaber nye veje og løbeture i livets landskab.
/km