Canicross – hvad er den perfekte løberhund? Trailløb med hund

af Karoline Sidelmann Brinch

I september/oktober-nummeret af Trailmagasinet kunne du læse en introduktion til ”canicross” – trailløb med hund. Men hvilken løberhund er den perfekte at vælge til løbeturene, og hvad skal du i øvrigt være opmærksom på, når du løbetræner med hunden? 

Foto: Tails by Ragno

Foto: Tails by Ragno

Hundens race 

Langt de fleste hunde kan faktisk blive udmærkede løberhunde og have glæde af at blive trænet op til at løbe. I HPM Dirty Paws løbeklub deltager alt fra fx yorkshire terriers og franske bulldogs til rhodesian ridgeback, retrievere og skønne blandinger. Med dette sagt skal du naturligvis være særligt opmærksom, hvis du har en brachycephal (kortsnudet) race, en hund med helt særlig bygning (benstilling, ryg) eller de meget store og tunge racer. Check med din dyrlæge hvis du er i tvivl. Har du ambitioner om lange løbeture med din hund, så skal du også overveje, om din hund er bygget til det.

Racer kan dog trænes

De fleste racer kan trænes til at løbe en tur på fx 5-10 km – men længere ture skal man være varsom med, hvis man har en meget lille/stor eller kortsnudet hund. Distancerne afhænger også af, om du har mulighed for at lade hunden løbe meget fri på trailet, da dette belaster hunden mindre end løb i canicross-sele med træk på. Hundens alder spiller naturligvis også ind, og løbeturene skal tilpasses efter hundens kondition og styrke.

Har du ambitioner om at løbe ”rigtig” canicross med en hund, der for alvor trækker dig fremad på sporet, så skal du naturligvis også bruge en lidt større hund, hvis du virkelig skal have trækkraft. Men faktisk kan selv hunde på 15-20 kg være overraskende gode ”hjælpemotorer”, når først de er trænet op til at trække.

Foto: Tails by Ragno

Foto: Tails by Ragno


Din egen hund

Har du allerede hund så vær realistisk ift. hundens race og dine egne løbeambitioner, kilometerantal, og hvor meget hunden kan være med til. Husk altid, som hos os mennesker, at opbygge hundens løbeform gradvist. Fornem om din hund synes det er sjovt at være med. Vil du spare din hund, så lad den fx blive hjemme på ”kvalitetsdage” og tag den i stedet med, når turen går af de snørklede trailspor. Er turen for lang ift. din hunds kondition eller kropsbygning, så overvej om turen kan deles op i mindre stykker. Evt. kan en bil parkeres halvvejs, hvor hunden så kan hvile sig, mens du løber resten af turen.
(obs: efterlad dog aldrig din hund i en bil på varme dage).

 

Hvis du skal have ny hund til familien

Har du ikke allerede hund, og skal du til at vælge race, så vælg først og fremmest ud fra dit og familiens behov og temperament – mere end på baggrund af dine løbevaner. Husk at hunden skal passe ind i jeres hverdag. Hvis du ikke har mulighed for at give en stor og aktiv race masser af træning og mental stimulering – foruden den fysiske træning – så er det nok ikke hunden for jer. Så hellere vælge en lidt mindre krævende race, som måske ikke kan løbe de allerlængste ture med dig eller være ”trækhest”, men som til gengæld bliver en veltilpasset del af familien.

En god ”allround” hund som også kan løbe med på mange ture vil være hunde af mellemstore/halvstore racer. Dem som har normale snuder, benstilling og ryg. Vil du løbe med din hund om sommeren, så tænk desuden over, at fx polarhunderacerne har en meget tyk pels, og ofte har det svær med at løbe i varmt vejr. Sæt dig godt ind i de forskellige racers behov og særegenskaber.

Hunde særligt til canicross

Der findes hunderacer og blandinger, som er særligt udviklet til eller velegnede til canicross. Fx. slædehunderacerne, de såkaldte ”Scandinavian-/Eurohounds” (blandinger af huskies, greyhounds og jagthunde). Eller store pointers/hønsehunde og andre af de store jagthunde. Det er ofte disse typer hunde, man ser til de store canicrossløb rundt om i Europa, hvor løberne sætter vilde rekorder, som er mange minutter hurtigere end deres egne PR. Mange af disse hunde trænes desuden foran cykel for hurtighed og udholdenhed, og kan nemt løbe kilometertider under 2:30. De deltager i sprint og i trailløb som det berømte flerdagesløb Les Trophee des Montagnes i Alperne. Her gennemfører hund og løber 65 km over kortere sprintetaper med +3000 hm.

 

Mange af disse hunde trænes desuden foran cykel for hurtighed og udholdenhed, og kan nemt løbe kilometertider under 2:30

Det gælder om at holde linerne adskilte 🙂

Langdistance-makker

Leder du mere efter en langdistancemakker på de lang trailture, skal du måske i stedet kigge blandt de mellemstore arbejds/jagthunde, som er avlet med henblik på udholdenhed. Såsom border collier, støvere, hønse- og kvæghunde.

Vær dog opmærksom på, at flere af disse racer kræver rigtig meget viden og specialkendskab. Langt de fleste almindelige familiehunde kan dog som nævnt trænes op til at blive gode trailhunde og deltage på dine løbeture. 

Jeg har selv en golden retriever, som ikke betegnes som en decideret ”løberhund”. Men hun kan fint være med på mange af mine løbeture. Typisk løber jeg canicross med hende 1-2 x ugentlig – ture på mellem 5-10 km. Og så løber vi et par  ture i hundeskov/på stranden, hvor hun kan løbe frit. Tager vi turen med ro og med lidt pauser undervejs, så kan hun også sagtens løbe med på ture på 15-20 km af og til.

 

Hundens kondition, styrke og øvrige træning

”Alt med måde” og  ”variation er godt”. Tænker du disse to ting ind i din og hundens træning, så er du nået langt. En af årsagerne til, at løb har et lidt dårligt ry ift. skader (hos både hunde og mennesker), er, at det kan være en ensidig belastning af kroppen. Derfor er variation vigtigt. Løb helst mest med din hund i skoven, gerne også mange ture hvor den er fri, og løb i varieret terræn. Kombiner løbetræningen med masser af styrke-, koordinations- og balancetræning. På den måde får man en hund, som er stærk i både muskler, led og på konditionen. Husk selvfølgelig at bygge træningen langsomt op og tage udgangspunkt i, hvor din hund er nu. Er den vant til lange gåture med frit løb, eller går I kun kort og i snor?

 

Løbetræning for hunden

Selv hunde, der er vant til at løbe frit, skal sandsynligvis bruge nogle måneder med kortere løbeture med pauser for at lære at løbe i længere tid, da mange hunde som udgangspunkt er sprintere. Så brug fx ca. 8 uger, hvor du bygger på fra 1-2 km op til at kunne løbe 5 km. Hvis du selv er begynder, så find et begynderprogram til mennesker og følg det sammen med hunden.

Med unghunde bør man kun løbe korte ture, helst hvor hunden er fri. Derefter kan man stille og roligt begynde rigtig løbetræning fra hunden er ca. 1-1,5 år. Vent dog med at udbygge til længere ture til hunden er ca. 2 år.

Skaber bånd mellem dig og hund

Løb, særligt på trailstierne, er fantastisk aktivering af hunden. Det giver både fælles oplevelser, kondition, styrke – og kan skabe et stærkere bånd mellem dig og din hund. Hunden får både motion og mental stimulering ved at løbe på de forskellige typer underlag, og følge de snoede stier og fra skovens dufte. Men bruges løb for ensformigt og uden kombination med anden træning kan det stresse og give for ensidig belastning. Så husk at en hund har brug for variation med anden træning, mentale udfordringer og gode gåture med tid til at snuse. Og også for at lære at slappe af og få tilstrækkeligt med hvile.

Hunden får både motion og mental stimulering ved at løbe på de forskellige typer underlag, og følge de snoede stier og fra skovens dufte.

 

Kan man presse hunden for hårdt?

Som løber kan man nemt blive i tvivl om, hvorvidt hunden bliver for presset ved at løbe med. Og her er er det vigtigt, at kigge på sit eget tempo ift. hundens. Det er klart, at hunden kan blive presset for meget, hvis man selv er hurtigløber, og hunden fx er en mindre racer og/eller ikke er trænet op. Men langt de fleste motionsløbere løber ofte i et tempo, som svarer til en ren hygge-luntetur for vores hunde, når de ellers først er trænet op. Men selvfølgelig skal vi være opmærksomme på vores hunde: At de er trænet op til de distancer/tempi, vi løber. At de ikke får det for varmt om sommeren. At der er tilstrækkeligt med pauser, og at vi ikke løber for mange ensformige ture med dem.

 

Kig på signalerne og husk restitution 

Kig på din hund og lær dens signaler at kende. hunden skal fx nødigt falde tilbage, hvis den ellers normalt løber foran. Og er du i tvivl, så hold en pause eller gør turen kortere. Husk at de fleste hunde ikke selv siger fra. Har du selv ambitioner om de længere/hurtigere ture, så læg en plan for, hvordan du og hunden træner op. Lad også hunden blive hjemme af og til, så den får tilstrækkelig med hvile eller får en alternativ træning udover løbet. Hunde har, ligesom os tobenede, også brug for restitution. Samt i øvrigt opvarmning og nedkøling/stræk efter træning.

 

 

Min egen Golden Retriever

Min egen golden retriever kunne i begyndelsen af vores træning trave i ca. 5:30/km – og holde dette et par kilometer før hun skulle have en pause. Nu hvor hun er trænet op og i god form, så kan hun fint trave afslappet i 5:00 – og hurtigt trav omkring 4:30. Hun er nu så udholdende, at hun kan løbe 10 km i højt tempo (ca. 40 min). Måske hun endda kunne løbe det hurtigere, hvis ikke jeg var med ”på slæb”. Men hun bliver aldrig stor og stærk nok til, at kunne trække mig til nye PR-tider, som man kan se, med de ”rigtige” løberhunde.

Rigtig god løbetur med din hund. Husk at HPM Dirty Paws er en gratis løbeklub for hund og ejer med lokalafdelinger over hele Danmark. Her kan du løbe med andre canicrossere og få gode tips og trick til en god start og lære mere om, hvordan I bedst løber sammen.

 

Læs mere om HPM Dirty Paws løbeklub her

Læs flere spændende artikler på Trailmagasinet her

Denne artikel er skrevet af Karoline Sidelmann Brinch