Filmanmeldelse ”Bob Graham – The Kristina Madsen story” – Af Trailbear films

Tid: 1 time og 10 min

Findes på youtube på ”trailbear films” side (gratis)

Af: Kaare Meldgaard

Bob Graham round – 100km 

Bob Graham round, er en lidt over 100km lang ”rute” i Lake district i England. Det er området som på mange måde er fødestedet for vores moderne forståelse af vandre og løb i naturen. Her vandrede poeterne Wordsworth, Coleridge og andre rundt i 1700taller. I det tidlige 1900 tal opstår ”fell running”, som er forløberen for vores moderne trailløb, i området. Det er lokale fårehyrder, som bruger deres dag med at bevæge sig op og ned ad bakkerne  i området, beslutter sig for at løbe lidt om kap i de samme bjerge. Bob Graham round opstår i 1932, da Bob Graham løber 42 toppe (fells) i området på under 24 timer. Således opstår den challenge, som årligt trækker almindelige motionister og topløbere, til området for at prøve kræfter med samme.

 

Det er lokale fårehyrder, som bruger deres dag med at bevæge sig op og ned ad bakkerne  i området, beslutter sig for at løbe lidt om kap i de samme bjerge.

Rekorder for området

På herresiden har Kilian Jornet, som af mange regnes som nok verdens bedste trailløber rekorden, som han slog i 2018, efter den havde stået i 36år siden 1982, hvor Billy Bland satte den.

På kvindesiden er det Beth Pascal som har rekorden, som hun satte i 2020 (efter Kristina løber hendes løb) på 14.34

 

“Bob Graham – The Kristina Madsen story”

Filmen følger Kristina Madsen professionel atlet, bosiddende i Kolding. Kristina Madsen arrangerer  mange løb og challenges, og deltager samtidig i Trailløb rundt omkring på jorden. Vi er med fra planlægningen, hvor Kristina samler sit ”crew”, personer som skal hjælpe med at pace, finde vej, mad, og alt det praktiske under turen. Jeg vil ikke sige så meget om selve ”løbet” – det synes jeg selv folk, skal opleve gennem billederne og hele historien.

Jeg vil dog sige lidt om selve ”filmen”. Som løbe dokumentar, er den rigtig fint bygget op, og den vil fortælle en historie. Den forstår at blande billeder fra selve turen med interviews fra primært Kristina i forskellige settings, der er måske lidt med lyd og lys sine steder. Men generelt så er det produktion af høj kvalitet. Det er svært at lave løbefilm ude i den vilde, fugtige og uforudseelige natur, og personligt værdsætte jeg virkelig muligheden for at komme med på en rejse og udfordring af denne slags.

”Bob Graham – The Kristina Madsen story” – Af Trailbear films

Generelt så er det produktion af høj kvalitet. Det er svært at lave løbefilm ude i den vilde, fugtige og uforudseelige natur, og personligt værdsætte jeg virkelig muligheden for at komme med på en rejse og udfordring af denne slags.

 

Kristina Madsen som hovedperson 

Kristina kommer undervejs med fine og spændende tanker omkring løb, hvorfor hun løber, og hvorfor den her slags FKT (Fast known times) udfordringer, tiltrækker hende. Det er ikke ”bare” en person der løber – det er et liv og en karakter, som man bliver interesseret i, sympatisere med, og forhåbentligt inspireres af.

Filmen har sine små og store dramaer. Mark, som er Kristinas ven, som hun starter ud med for, at de begge skal forsøge at gennemføre, får problemer undervejs. Der er kriser, dårligt vejr og andet som prøver at spænde ben. Hvis jeg skal sige noget ”negativt”, så er det at filmen måske sine steder bliver lidt lang, og stillestående i det – for mig gør det ikke noget. Måske tvært imod er jeg glad for den ekstra tid og roligere klipning. 

Historien er stærk og Kristina og Bjørn fra Trailbear films, formår glidende og naturligt at få den frem. Vi fornemmer landskabet, udfordringen, lidelsen….

Hvad mere kan man ønske sig fra en film om trailløb? Så jeg er fan, ja, der er ting man med en større produktion kunne have gjort ”flottere”, men er det altid bedre? Jeg kan godt lide det lidt mere ”mudrede”, det tætte, nogle gange rystende kamera, vinden der fanges i mikrofonen… Det føles levende.

Så en stor anbefaling herfra, både til filmen, bedriften, og personen Kristina Madsen. Vi bliver oplyste, underholdt og inspireret som seere, og det er ikke helt ringe endda.

 

Se dokumentaren på Youtube her via Trailbear Films

For flere artikler om løb læs mere på Trailmagasinet

 

Kaare Meldgaard har skrevet denne artikel