Udstyr til fastpacking – del 2 i serien om fastpacking 

Af: Kaare Meldgaard 

Tidligere i Trailmagasinet har vi beskrevet hvad fastpacking er, hvordan man udøver det og ikke mindst hvorfor man kan overveje denne træningsform. Et andet aspekt af fastpacking handler om udstyr, og her er vi inde på en del af ”grundfilosofien” bag fastpacking, som udspringer af ”ultra letvægts vandring”. Nærmere beskrevet bevægelse i terræn, hvor man overnatter ude og søger at minimere vægten og mængden af medbragt udstyr. 

Fastpacking kan udføres på mange måder. Man kan overnatte i shelters eller primitive hytter, eller man kan købe dyrt letvægtsudstyr. Man kan dog også klare sig med mindre. Denne forfatter har dyrket fast packing i snart 20 år, og i den tid er der sket meget på udstyrsfronten, og det er blevet væsentligt lettere at komme ned i en vægt hvor det er realistisk at at løbe med sin oppakning. For de fleste skal man i hvert fald under 10 kg (inkl. mad og vand) og helst under 5 kg før det er rigtig godt. 

Når man taler udstyr definerer man en ”basisvægt” som er vægten af alt du har på ryggen, minus de ting som varierer undervejs (typisk mad og vand). Her bør man satse på at komme ned omkring 2-3 kg afhængig af sted og sæson. Det er en rigtig god ide at bruge excel, eller lignende metoder for at få overblik over sit udstyr og ikke mindst vægt. Typisk bruger jeg hjemmesiden lighterpack.com hvor man kan finde udstyrslister. 

Her følger en gennemgang af det grej man typisk skal have med på en fastpacking tur. 

Tøj 

Som udgangspunkt bruger jeg typisk mit normale løbetøj – jeg løber altid i uld. Dette er en klar fordel når man er afsted flere dage og sover ude i skiftende vejr – det lugter ikke nær så meget, og er meget bedre til at temperaturregulere og dermed holde varmen. 

En regnjakke og en varm jakke er typisk nødvendig når det er koldt om morgenen eller i lejren. Modsat normalt løb, hvor man bare kan tage et varmt bad når man kommer hjem, så bliver det koldt hvis man bliver gennemvåd efter en lang dag. 

Jeg har typisk en langærmet, tynd uldtrøje på, uldtights der går til knæet- ”over” shorts uden over disse – og så nogle løse underben i uld som jeg kan smøge op og ned efter hvor varmt jeg har det. Derudover ofte en vindjakke eller vest. 

Ekstra tøj: 

Afhængig af årstiden kan anbefales at medbringe 1-2 par ekstra uldsokker (ca. 40 g pr par), 1 lang, tynd uld (eller uld/mix) trøje (ca. 150 g), 1 par knætights i uld (ca. 120 g) og 1 varm jakke med syntetisk eller dunfyld (omkring 250 g). 

Tynde uldhandsker, regntøj, en let jakke og bukser (samlet 180 g).

Rygsæk 

Vigtigst er selvfølgelig at den sidder godt, og dette betyder meget mere ved løb end vandring. Specielt når man får lidt mere vægt i end normalt ved løb kan rygsækken meget let hoppe rundt og dermed både irritere og skarve og måske skabe sår og slidmærker på skulder og ryg. Salomon, Ultimate direction, Montane, OMM og Ultra Aspire har alle fine rygsække på 20-35 l, der er opbygget som de mindre løberygsække, som mange bruger til længere trailløb. Personligt bruger jeg oftest en Salomon xa 25. 

Vigtige features: 

Et godt bæresystem som passer til dig – det skal prøves da der er relativt stor forskel på hvad der passer den enkelte. 

Gode lommer foran til væske, snacks, mobil og andet som er let tilgængeligt under bevægelse er også vigtigt. Det samme er hovedrummet. Personligt foretrækker jeg en rygsæk med et, stort og vandtæt hovedrum. Meshlommer bagpå til regntøj og andet du gerne vil have hurtigt tilgængeligt samt elastikker til at fæstne vandrestave, så du kan nå dem i bevægelse. 

Overnatning 

Her er vi inde på noget af det der typisk vejer en del såsom sovepose, underlag og en form for shelter (telt, tarp, bivi pose… ). Igen kommer det meget an på hvor og på hvilken årstid man er på tur samt hvor meget tid man regner med at bruge i lejren. Personligt bruger jeg lidt forskellige setups: 

Helt let

”Shelter” SOL pro bivi: en bivi pose (som er en slags vandtæt skal pose). Særligt for denne er at indersiden er betrukket med reflekterende materiale, som man kender det fra ”space blankets”. Fordelen ved denne pose er at den er vandtæt og åndbar, og meget varmere end ”bare” en skal pose. Jeg kan sove i den med tyndt uldtøj på ned til omkring 10 grader – og med en varm jakke og alt tøj jeg har med, klarer jeg mig ned til omkring frysepunktet. 

Sovepose: Samme som beskrevet nedenfor, eller også slet ingen pose/quilt, men bare tøj 

Underlag: Typisk Therm a rest Uberlite small – som vejer 140 g. Man kunne godt spare 100g ved at bruge et helt tyndt skum underlag, og det gør jeg også nogle gange hvis jeg ved jeg kommer til at sove i blød mos – men ellers er det en luftmadras der skal til for at sikre nattesøvnen. 

Komfort

Shelter: Nordisk lofoten telt – vejer ca. 500 g – let telt som giver god beskyttelse. 

Sovepose: Typisk en ”quilt” som er en sovepose der er åben i bunden for at spare vægt. Her kan f.eks. anbefales en fiber quilt fra firmaet Gramxpert som vejer omkring 280 g og holder mig varm alene ned til omkring 10 grader – og med tøj ned til 0 eller koldere. 

Underlag: Samme som ovenfor.

Andet 

Madgrej: Typisk har jeg ikke brænder eller andet til at varme noget med på fastpacking ture, hvis jeg har så en helt let spritbrænder. Hertil en lille kniv, ske og en folde tallerken. 

Elektronik: mobil, powerbank, oplader, ur og pandelampe 

Diverse: Sæbe, tandbørste, toiletpapir, førstehjælpsudstyr, body glide, tape og plaster. 

Det var lidt om grej, tøj, rygsæk, overnatningsudstyr mm. Vigtigst er det dog at komme ud på prøveture og gøre sine egne erfaringer. Det er vigtigt at have et godt overblik og ikke pakke unødvendige ting. Efter hver tur bør man evaluere på udstyr og ikke mindst på hvad man har lært og hvad der har været sjovt.

 

foto af forfatteren til denne artikel fra en af de utallige ture