VO2 max test hos Klinik – Trailmagasinet har været på besøg i Kliniks sportslab

Måske er du så heldig, at du ikke kender Klinik. Det er oftest i forbindelse med skader eller ubalancer i kroppen, at du søger hjælp hos Klinik.

Klinik er primært fysioterapeauter, men et hus hvor en flere stærke kompetencer er samlet. Du finder fysioterapeauter, du finder fysiologer, massøer, kostvejledere og osteopater samt et sportslab.

 

Bliv en bedre løber gennem mere målrettet træning

Trailmagasinet besøgte klinik for at få en snak omkring deres sportslab og tilgang til, hvordan du kan blive en bedre løber gennem målrettet træning. I Klinks Sportslab kan du få målt dit kondital (VO2 Max), du kan få målt din løbeøkonomi, og du kan få afdækket dine pulszoner. Ud fra disse faktorer kan du få lagt en individuel træningsplan.

 

Fordelen ved en målrettet og individuelt tilpasset træningsplan er blandt andet

  • En kontrolleret og individuelt tilpasset plan, der tager afsæt i din situation
  • En blanding af lette og hårde træningspas
  • En plan med indlagt restitution
  • En plan med kontrolleret progression

 

Sådan fungerer det

Du starter med at løbe 8-10 min. Som en let opvarmning. Din puls stabiliseres, og du bliver fortrolig med løbebånd og det at trække vejret gennem en maske. Vores forsøgsperson så ikke ud til at være påvirket af at have masken på – men kommunikation foregår ved små tegn med hænderne.

Efter 10 minutters opvarmning får du en pause på 3 minutter inden selve testen starter.

 

Intro før testen sættes igang

Anders A. Madsen gennemgår her for Eivind Møller som skal testes, hvad der kommer til at ske.

 

Stille progression med stigende puls

Herefter starter forsøgspersonen med at løbe 9 km / timen. Efter 60 sek. øges tempoet til 9 1/2 km i timen, efter yderligere 60 sek. øges til 10 km / timen – hvert 60 sek. Øges med ½ km i timen.

Temperaturen stiger i lokalet og der kommer dug på ruderne som tempo stiger. Det som starter med at være ganske let udvikler sig til at testpersonen bliver både presset og testet – og alt sammen kan man følge og aflæse på de grafer som Anders Hansen markerer og følger.

Anders er samtidig god til at komme med opmuntrende og stimulerende kommentarer, så løberen tager lige 60 sek. mere og presser sig selv lige lidt mere

Testen er igang

Eivind Møller er her igang med testen. Tempoet stiger med 0,5 km/tim efter 60 sek. – pulsen kryber stille og roligt op, og temperaturen stiger i lokalet

Det er fascinerede at stå og kigge på. Du kan se at pulsen stiger hos forsøgspersonen kadencen og skridtlængde øges også og der kommer en anden og mere kraftfuld bevægelse i overkroppen. (se pulskurven nedenfor)

Eivind Møller

Puls ved forskellige hastigheder for Eivind Møller

Eivind stopper ved en hastighed på 16 ½ km i timen. Her lå pulsen på 166-167. Godt arbejde

Eivind Møller efter endt test – Det ser hårdt ud. Det er det også, men det foregår kontrolleret. For Eivind som havde prøvet det før var det relativt kontrolleret hele vejen igennem.

VO2 max test

Testpersonen løber sig helt ud – pulsen er helt oppe i det røde felt, når Eivind Møller stopper

 

Resultatet af testen

Ud fra disse observationer vil Anders Hansen sammensætte en træningsplan for Eivind gældende for de næste par måneder. Planen vil blive afstemt i forhold til Eivinds nuværende formåen, set i forhold til, hvad der trænes hen imod. Træningsmængde skal på den ene side sikre fremgang uden, at belastningen bliver for stor. Ud fra træningsplanen har Eivind en klar og præcis plan, som fortæller hvor meget der skal løbes i forskellige pulszoner.

Eivind får med denne VO2 max test ikke alene sat tal på sin egen formåen (og fremgang siden oktober), Eivind får lavet en træningsplan som er afstemt i forhold til hvor er jeg, hvad kan jeg, og hvor er jeg på vej hen.

 

Det som undrer er, hvor lidt intensitetstræning der skal til for at udvikle en langdistanceløber.

Siden sidste VO2 Max test

Eivind Møller træner frem mod fyr til fyr 59 km på Bornholm miles som ligger i april måned 2021. Eivind Møller fik foretaget sin første test i oktober måned. Og kan på de 3 måneder siden sidste måling se fremgang i kondital (VO2max) og mere stabile pulszoner, som hjælper til en bedre træning.

Hvis du vil vide mere om denne VO2 Max test kan du kontakte Klinik, hvor du også selv kan få foretaget en test.

 

Du kan læse mere om Klinik.dk her 

 

Flere artikler fra Trailmagasinet

Denne tekst er bragt i samarbejde med Løberejser