Essensen af ultraløbsverdenen – en kold lørdag i Korsør Lystskov

Skrevet af Mette Birk Jensen 

 

Essensen af ultraløbsverdenen kan opleves med Helene Rohrberg. Sidste lørdag kørte min kæreste og jeg ud for at møde én af mine elever, Helene Rohrberg, i Korsør Lystskov. Her var hun i færd med at bryde grænser. Både sine egne samt dem, som ”almindelige” mennesker sædvanligvis sætter op omkring det grå område, der går under den mudrede betegnelse ”sund fornuft”. 

Helene presser sig til grænsen

Helene er ikke fornuftig. Hun er en passioneret trail- og ultraløber, som elsker at presse sig selv til grænsen for, hvad der er muligt – og så helst lidt til. Denne lørdag havde hun arrangeret sit helt eget 100km-løb på en cirka 10 kilometer rundstrækning i den ellers meget lille skov. Og hun havde ikke gjort det let for sig selv eller løbemakkeren Kenneth, som modigt havde accepteret invitationen til at følge med rundt. Teknisk single track og den højeste bakke, som skulle tages både op og ned ad den vanskeligste side på hver runde. For der skulle højdemeter på. Og hvorfor tage den lette vej, når man kan tage den svære?

Vi løb lidt med Helene og makkeren, da de rundede de 80 kilometer. Og vi skulle hænge i, for Helene havde, selv på det tidspunkt hvor langt de fleste løbere på 100-kilometer distancen går død, så meget energi, at det strålede i øjnene og sprøjtede ud i benene, som tromlede utrætteligt af sted op af bakken. Og så snakkede hun. Uafbrudt og om alt muligt. Hun var ganske enkelt i sit rette element, det hele spillede, og hun badede i en selvforstærkende lykkerus, som smittede af på os alle.

Stadig høj energi efter 13 timers løb…

Det var et privilegeret øjeblik at være vidne til. Også da hun løb de sidste kilometer og ind på parkeringspladsen, hvor vi havde sat Tina Turners ”You´re simply the best” på bilens højtalere for nedrullede vinduer. Der var ingen kæmpe velkomstkomité, det er der sjældent i ultraløbsverdenen. Men der var de nære, der skulle være. Og følelserne røg uden på tøjet, da sejren var i hus.

Helene Rohrberg efter løbet til sin lille velkomstkomité

”Jeg kunne godt have givet mere af mig selv”, sagde Helene efterfølgende til mig. Og det var der ingen tvivl om, som hun storsmilende tålmodigt satte sig og møjsommeligt bandt skoene op og tog dem af, for at kunne trække et par overtræksbukser på, som sagtens havde kunne glide op over skoene uden den besværlige mellemregning. Der var masser af energi tilbage i tanken. Også efter at have løbet hill repeats i et flot tempo i næsten 13 timer.

Magien ved ultraløbet

Udover at være en imponerende præstation, som for alvor slog fast, er her er altså en ultraløber, som vi kommer til at se meget til i fremtiden, så står Helenes personlige sejr for mig som et lysende eksempel på selve essensen af ultraløb. Da vi stod der, i en lille begrænset kreds omkring hende en tilfældig småkold lørdag i april, emmede luften imellem os af en fælles forståelse for, hvad det var, vi var vidner til.

Jeg kender ingen, der som ultraløbere formår at skabe deres egen magi. På en bund af vanvid, vovemod, naivitet og drømme skaber de udfordringer for sig selv. De rejser ind i en vild og fascinerende verden, der ikke er geografisk bestemt. Denne lørdag var den at finde i Korsør Lystskov.

Masterrunning.dk

Helene coaches af masterrunning.dk, som ejes og drives af ultraløber Mette Birk Jensen efter et træningskoncept, hvor det handler om at finde og bevare glæden ved at løbe, uanset om det er trail, ultra eller de kortere distancer og uanset niveau, alder og ambitioner. Visionen er, at man kan udfordre sig selv, rykke grænser og opnå gode resultater, med fuld respekt for kroppens begrænsninger, hvis man forstår at skabe et positivt samspil mellem det det fysiske og det mentale og holde glæden ved træningen i centrum.

Besøg Masterrunning for mere information her

Hvis du har misset tidligere fredagsanektoder, kan du finde dem på Trailmagasinet samt andre interessante artikler