Trailløb og teknologi

Af: Kaare Meldgaard

Løber du med ur? Mobil? Køber du det nyeste udstyr? Kompressions strømper, teknologiske sko som forbedrer din ”performance” recovery boots, specielt fremstillet sports ”nutrition” … og meget andet. Teknologi er overalt – det er hvad vi mennesker lever i og af …. Og trailløb er ingen undtagelse. Vi er underlagt samme markedsmekanismer som hele tiden frembringer bedre, kan mere, måle mere, løbe hurtigere… bedre?

Hvad er formålet med trailløb?

Hvorfor er det vi løber trailløb? Er det for at nyde naturen? For at komme i form? For at konkurrere mod andre og os selv? Er det afstresning og afbræk i hverdagen? Eller hvorfor? Vi har sikkert alle flere grunde til hvorfor vi løber trailløb, og det afgør også i større eller mindre grad den type, og hvor meget vi går op i teknologien som man kan bruge i sit trailløb. Men jeg vil her kigge lidt (kritisk) på hvordan teknologi spiller ind i trailløb (og livet generelt)

 

Tiden og uret

Hvad er tid for noget? Og hvorfor går vi så meget op i den? Og har vi egentlig altid gjort det? Og er tid vigtigt når vi løber trailløb? Og hvis ja, hvorfor? Kigger du tit på uret når du løber? Har du overhovedet ur med? Ved du hvad dit ur kan? Hvor meget bruger du dens funktioner? Er det vigtigt for dig at have ”det nyeste” ur? … går du med dit løbeur i hverdagen?

 

Tid er en underlig størrelse – vi er i og af den, og kan vel ikke slippe ud af den, men den føles også meget forskelligt – nogle gange meget langtrukken, når vi keder os. Andre gange forsvinder den nærmest, og går meget hurtig, når vi er helt opslugt af noget. Begge ting kan jo ske når vi løber trailløb… på en teknisk sti, med flow, og måske runners high, både flyver tiden afsted – men samtidig fylder øjeblikket af flow og nydelse nærmest uendeligt…. Eller på en lang, lige grusvej i et ultraløb… her føles tiden både som den er gået i stå… eller er uendelig… og kigger man her på sit ur, så sker der måske ikke det store…

Den kloge telefon – at være online…

Hvordan fandt folk egentlig vej inden smartphonen, eller holdt styr på alt muligt…? Har du din mobil med for at finde vej? Tjekker du notifikationer undervejs? Snakker du nogle gange i telefon undervejs? Hvad gør det ved os at vi har hele verden med os i den lille dims?

Er det godt eller skidt at løbe med en mobil? Hvordan forandrer det den tur du løber? … der er rigtig mange spørgsmål man kunne tage op, klart er det i hvert fald for mig (som en der også løb lang tid før der var smartphones) at det helt sikkert gør turen anderledes at have mobilen med, både mentalitet, vej finding, hvor ”disconnected” eller tilstedeværende man er i det.

Målet med at måle…?

Hvad er det vi får ud af at måle? Rigtig mange fremskridt i vores moderne verden er opnået ved at måle, lave statistik, og undersøge naturen og os selv via kvantitative metoder. Men hvad får vi ud af at måle vores løb? Måler tider, kilometer, højdemeter, pulsslag, kadence, watt og alt muligt andet man efterhånden kan måle…. Data er viden, og viden er magt… og med data kan vi forandre, forbedre, finpudse den menneskelige krop (i det her tilfælde) bliver kroppen til en ”optimerings proces” og er det godt eller skidt? Bliver vi rent faktisk bedre af at måle, har vi målt på det? Og får du en bedre løbetur, og bliver ”en bedre løber” af at måle… eller gør du oprør mod tidens måletrang, og måler ikke (og det bliver så en slags mål i sig selv ikke at måle?)

Lyden i øret…

Løber du med musik, podcast eller andet i øret når du løber? Er du opmærksom? Lytter du til musik som skal gøre dig hurtigere? … hvorfor lytter du ikke bare til naturen? Hvad gør det ved vores løb, bevidsthed og måde at være til stede på hvis vi løber med lyd i ørene?

Bliver nogle af os (hellig naturelsker her inklusiv) ikke noget fordømmende og ”fint på den” når vi afsværger og revser de der løber med musik eller andet i ørene? Vi har alle vores måde at gøre ting på, hvordan vi nyder det, hvor opmærksomme vi er, hvor meget vi nyder stilhed, natur og andet…. Men det gør i hvert fald noget ved os… hvad det gør er også forskelligt fra person til person… min pointe… tænk over, mærk efter – hvad det gør ved dit løb, din tid i naturen, hvis du løber med lyd i ørene?

Teknologi der gør dig bedre… ?

Der kommer hele tiden nye sko, tøj, rygsække, som hævder at gøre det bedre og nemmere end det der var før. Verden er i frem(Løb). Jeg, som de fleste andre, ligger også under for den ”nyt er bedre” konsum logik som vores samfund er gennemsyret af, der kommer hele tiden nye produkter som hævder at revolutionere den måde vi gør noget på, vores muligheder, ydeevne og nydelse ved forskellige ting. Det kan være alt fra det nye ur, sko, tøj, rygsæk, mobil… og alt muligt andet. Og vi kan have brug for nye ting, men det må ikke blive nyt for nyt’s skyld må det? Skal der ikke være et behov? Men behov omvendt er jo meget svært at afgøre hvad der er reelle behov, og hvad der blot er øsnker, trang, nysgerrighed, forbedrings logik …. Og meget andet. Hvor meget løbetøj og udstyr har du som du sjældent bruger?

Et godt eksempel er fra den nyligt afholdte internationale version af Big dog backyard ultra – hvor nogle af de aller sidste var 3 Taramuhara indianere fra Mexico som løb i sandaler lavet af genbrugs bildæk. Og de løb rundt i aflagt tøj og et billigt Casio ur som kun kunne vise klokken

Hvad løber du efter? – med eller mod teknologien?

Vi slipper aldrig uden om teknologien, den er hvad der gør os menneskelige, og hvad der gør vores samfund og eksistens i dag muligt. Og den er årsagen til vi kan løbe i naturen som vi gør i dag på mange måder. Samtidig skal vi passe på med at teknologiens væsen, ideer om forbedring, forbrug, at måle, veje og optimere alting, ikke bliver målet og formålet med vores løb… lyst, nydelse, spontanitet, leg…. Hvad løber du for… hvad løber du efter?