Sådan bliver en trailløber og ultraløber skabt, rundet af tålmodighed, med sans for detaljen tilsat en god mental styrke. 

Trailmagasinet i samtale med Anders Aagaard Hansen

 

Jeg fik for alvor blod på tanden da jeg i 2012 vandt Thy Ultratrail, den korte version på  50 miles. Jeg havde ikke løbet konkurrence i 1 ½ år. Jeg var på ingen måde skarp i en konkurrencemæssig sammenhæng. Jeg løb stort set samme tempo hele vejen, hvor løberne i frontgruppen stille og roligt faldt fra. Det ender med, at jeg vinder med ca 20 minutter foran nummer 2 – derfra gik det op for mig, at jeg havde en smule flair for det her…. Herfra begyndte jeg at tage min træning mere alvorligt.

 

 Fra hiker til ultraløber

Anders Aagaard Hansens interesse for trail udspringer af vandre og hiking miljøet, fortæller han. Det her med at være ude flere dage og uger i træk, hvor du går fra fra sted til sted, over længere tid, det tiltaler. Det handler om udholdenhed, det handler om den mentale ro, det handler om at opleve og være en del af naturen og have respekt naturen.

 

I 2011 vandrede Anders the Pacific Crest Trail, en tur på 4250 km, som blev tilbagelagt over 5 måneder.

Pacific Crest Trail, officielt udpeget som Pacific Crest National Scenic Trail, er en langdistance vandre- og ridesti tæt på linje med den højeste del af bjergkæderne Cascade og Sierra Nevada, som ligger 100 til 150 miles øst for det amerikanske Stillehav. kyst. Wikipedia

 

Det var efter hjemkomsten fra Pacifit Crest Trail, at Anders begyndte at løbe for fortsat at holde sig i form. Inspireret af de lange vandreture faldt interessen naturligt for ultra og trailløb.

 

Både ultraløb og trailløb handler om at være aktiv og udholdende flere timer i træk og disponere dine ressourcer og bedst mulig tilpasse dig forholdene. Anders fandt det samme i løb, som han havde fundet i hiking: at udfordre sig selv, være ude i naturen – det handler om at presse sig selv.

 

 

Målet er ikke afgørende, det er vejen dertil, og måden det sker på

De første par løb handlede bare om at gennemføre fortæller Anders. Træningen blev intensiveret og jeg rykkede frem i feltet, og blev efterhånden betragtet som en af de gode, som andre holdt øje med – Jeg blev grebet af stemningen, men mest af alt medførte det øgede pres mere nervøsitet. Det fjernede fokus fra selve oplevelsen i løbet, og jeg fik en øget tendens til at overtræne fortæller Anders.

 

Når jeg stillede op til et løb, sad jeg i dagene forinden og Googlede mine konkurrenter for at vurdere mine chancer for at vinde. Tilgangen til konkurrencer og dermed løb skiftede karakter, hvor der var mere fokus på risikoen ved ikke at levere end glæden ved at præstere godt.

Det fører næppe noget godt med sig, hvis frygten for at fejle er større end glæden ved at præstere tilfredsstillende.

Anders Aa. hansen

Det fører næppe noget godt med sig, hvis frygten for at fejle er større end glæden ved at præstere godt fortæller Anders om sin tilgang til konkurrencer.

 

Som en gladiator i en arena

For mig er konkurrence som at stå i en arena, hvor jeg skal præstere mit ypperste. Det er ikke, hvad jeg kan præstere i forhold til andre, det er hvad jeg kan præstere i forhold til mig selv. Placeringen er underordnet, det afgørende er, hvordan jeg får timet min egen indsats. Hellere blive nr. 5 og være tilfreds med egen indsats end blive nr. 2, hvor det ikke har fungeret godt nok.

 

I 2016 bliver Anders en del af miljøet omkring Trail og ultralandsholdet

I 2016 begynder Anders at snuse omkring trail og ultralandsholdet. En række gode løb og placeringer havde medvirket til, at Anders var blevet en af boblerne, fortæller han. I den forbindelse deltager Anders i et et ultraløb (80 km) i Barcelona. Et løb jeg stiller op i for egen hånd for at vise overfor landstræneren, at det her kunne jeg. Så det var et uofficielt udtagelses- eller kvalificeringsløb.

Jeg tog til Barcelona med en målsætning om at slutte i top 20. Det handlede om at gennemføre og få et velfungerende  løb, hvor det også fungerede med de små ting.

Et veldisponeret løb fra midt placering til topplacering

Jeg lagde ud i et meget moderat tempo, og var et godt stykke nede i feltet, men løb stille og roligt op igennem feltet, og jeg bemærkede, at der var ikke rigtig nogen, der overhalede mig, fortæller Anders.

 

Der blev længere og længere mellem dem som jeg overhalede, feltet tyndede ud, men jeg havde fortsat ikke rigtig en ide om min placering. Efter ca 60 km møder jeg en forbipasserende, som fortæller, at jeg er tæt på at være den førende.

 

Anders fortæller at på det tidspunkt kan han se to løbere foran sig. Han kan se, at de kan hentes,  sætter tempoet op, og når frem til dem. De løber ikke længere sammen, og begge er tydelig mærkede af de mange kilometer og højdemeter. Anders fortsætter sit raid forbi dem begge, lægger afstand, og ender med at vinde løbet i overbevisende stil.

 

Dette var i 2016 og blev billetten til Landsholdet, hvor det er blevet til deltagelse lige siden. Kun afbrudt i 2020 på grund af COVID-19 – senest deltagelse var i Portugal i 2019.

Anders Aa Hansen

De store resultater bliver skabt i hverdagen – det er antallet af træningskilometer er den parameter som enkeltvis er mest afgørende for din præstation.

 

De store resultater bliver skabt i hverdagen – Den daglige og ugentlige træning 

Anders Aa Hansen fortæller, at den ugentlige træning ligger på 120-140 km pr uge. Der løbes såvidt muligt hver dag. Der trænes intervaller midt ugen og lange ture i weekenden.  Jeg kan godt have en lang tur i weekenden på 40-50 km. Det hører dog til sjældenhederne, men 35 km kan også gøre det fortæller Anders.  Anders har en tese om, at det der bliver løbet ud over 35 km træningsmæssigt ikke er lige så effektivt som de første 35 km.

 

Den daglige træning foregår i roligt behersket tempo – Anders træningsfilosofi:

Det absolut vigtigste for at blive en bedre trailløber, både hvad angår det maksimale iltoptag, udholdenheden og de tekniske færdigheder, er ganske enkelt at løbe mere. Træningsmængden over måneder og år er den absolut vigtigste variabel, når det kommer til langsigtet udvikling.

 

Den daglige træning  og de mange indsatser er vejen at præstere bedre 

Det er mængden af rolige kilometre der er afgørende for en atlets performance. Hvis man skulle lave en træningspyramide (som vi kender fra kostpyramiden), så skulle rolige kilometre ligge i bunden som fundament og intervaltræning ligge i toppen.

Anders fortæller, at hvert træningspas har sit eget del mål, og træning bygges op, så der trænes det, der skal præsteres. Det du træner bliver du god til – hvis du eksempelvis vil være god til at løbe 5 km så skal du øve dig i dit 5 km tempo.

 

Nu er COVID-19 ved at slippe sit stramme greb. Der er VM i Thailand i November 2021, det kunne måske være en målsætning.

 

Trailmagasinet vil forsøge at følge Anders Aa. Hansen træning frem mod næste udfordring, Trailmagasinet kommer i den forbindelse til at gå tæt på træningsmetoder, restitution og håndtering af skader.

 

 

Fakta boks om Anders Aa. Hansen

Anders Aa Hansen er 29 år, slår til dagligt sine folder i København. Anders arbejder som fysioterapeut hos Klinik og tager ved siden af sit arbejde en kandidatgrad i Idræt. Træning er således noget der skal balanceres mellem arbejde og studier.

 

Anders Aa. Hansen træner

Med mange konkurrencer følger erfaring i forhold til, hvor kompetencerne findes – og det her med at løbe i stærkt kupperet terræn, det er svært og det er svært at træne, når du bor i Danmark.

Nedslag i Anders A. Hansens  løbekarriere

  • Vandrerute, Pacific Crest Trail – 2011
  • Thy Ultra Trail – Juni, 2014
  • Gran Trail Collserola – November, 2016
  • Første halvdel af 2017 – bosat i Melbourne, hvor jeg vandt flere større trailkonkurrencer.
  • VM bjergløb, Giir di Mont – August, 2017
  • VM trail, Penyagolosa Trails – Maj, 2018
  • VM bjergløb, Ultramarathon Gorski – Juni, 2018
  • VM trail, Trilhos dos Abutres – Juni, 2019

 

For andre artikler om løb og mennesker i løbeverdenen, udforsk Trailmagasinet her

Du kan følge Anders Aa Hansens egen blok Temposkift

 

Læs om Klinik