Det bedste af Sjællands kyst rundt, del 1

af Søren Mariegaard

I 2020 løb vi hele turen langs Sjællands kyst rundt. En overraskende oplevelsesrig trail-løbetur. Det ene ukendte og smukke sted efter det andet dukkede op.

Konceptet var at løbe Sjællands kyst rundt direkte på kysten eller så tæt på som muligt. Et grundlæggende princip var, at der så vidt muligt ikke måtte være bebyggelse mellem os og havet. Så med reglerne for offentlig adgang in mente, blev (næsten) alt bebyggelse passeret på vand-siden. Ruten var enten direkte ved vandkanten eller ad nærmest beliggende sti. Det blev til lige knap 1.200 km i alt med start og mål i Helsingør.

Den fedeste strækning

Nu kommer det store spørgsmål, hvor ligger den fedeste strækning? Undervejs sidste år udvalgte vi for hver 5 gennemførte etaper en af de bedste ud af de netop afsluttede 5 etaper. På den baggrund er vi nu klar til at tage på tur igen for at genløbe de 10 udvalgte etaper. Egentlig var der udvalgt 9 etaper, men det blev tvingende nødvendigt at tildele et vildcard til en favorit. Turen var ikke kommet med, da den lå i ultra hård konkurrence i en runde med 5 rigtig fede etaper. De 10 udvalgte etaper genløbes nu i den kommende tid med henblik på at finde den ultimativt smukkeste del af Sjællands Kyst set med en trailløbers øjne – en slags semifinale.

Konceptet for afviklingen af semifinalen er helt enkelt. Hver tur designes til at være ca. en halvmaraton. I forhold til første gennemløb, hvor strækningen ofte var over 30 km, så udvælges denne gang den bedste del.

Himmel og kystløb i Vallensbæk

Den første semifinalist var på programmet en søndag sidst i marts. Her blev strækningen Jersie Strand til Vallensbæk Havn gennemløbet af 4 trailløbere. Turen bød på ægte dansk forårsvejr med masser af sol, et par regnbyger, en smule hagl, en smuk regnbue, et par friske vindpust men ellers overraskende dejligt stille vejr. Himlen var et galleri af dramatiske skyer. Netop det med himlen er særlig fedt ved kystløb; der er så helt utrolig god udsigt til den store himmel. Og det hænder, at himmel og hav går i ét.

Trailløbere på tur fra Jersie Strand til Vallensbæk Havn. Fantastisk udsigt til både himmel og hav.

Trailløbere på tur fra Jersie Strand til Vallensbæk Havn. Fantastisk udsigt til både himmel og hav.

 

Det smukke ved kystløb

Efter sidste års gennemløb langs kysten fra Helsingør til Køge er denne tur udvalgt som den fedeste del. Lige netop her fra Jersie Strand til Vallensbæk havn får man serveret 20 km helt ubrudt rute på kysten. Det meste af turen er helt i vandkanten på fast sand og andre steder på en fin sti oppe på den lave klit. Udsigten er fænomenal. Der er hele tiden en storslået udsigt ud over Køge Bugt, og på dele af strækningen er der udsigt over de vidtstrakte lagunesøer ind mod land. I øvrigt både naturligt opståede lagunesøer og store vandområder opstået bag kunstigt etablerede kystbælter, der blev etableret som en del af områdets udvikling i 1970’erne. Hvis du ikke er kendt med strækningen, vil du længst mod syd blive overrasket over at se hvor langt mod øst København ligger. Mest markant ligger Avedøre Værket i horisonten.

 

Afsted det går tæt på vandkanten langs Køge Bugt. I horisonten anes Avedøre værket.

 

Løb turen hvis du har lyst til en tur helt bogstaveligt i vandkanten. Det er ét af de ret få steder , hvor det lader sig gøre at løbe Sjællands kyst rundt ubrudt i vandkanten på over 20 km. Det er ikke den rigtige tur, hvis du søger højdemeter. Det er en let og meget behagelig tur, hvor det tilmed er ganske enkelt at finde vej. Turens logistik kan let klares med offentlig transport. Vi mødtes ved Vallensbæk Station, tog S-toget til Jersie Station, og var dermed tilbage ved bilerne efter gennemløbet.

 

For flere beskrivelser og inspiration til fænomenale løbeture, tjek Trailmagasinet for artikler

Hvis du er mere end nysgerrig, og vil med på en løbetur, besøg Løberejser og udforsk de adskillige spændende ture, som tilbydes.