Anmeldelse af Salomon Ultra 3

af Jesper Laustsen

I slutningen af 2020 lancerede Franske Salomon den 3. generation af deres populære Ultra løbesko. Trailmagasinet har været på sporet for at teste Salomon Ultra 3.

 

Opgraderingen

Er man i trail-miljøet, er det svært at komme udenom Salomon og deres store sortiment. På skosiden er Ultra modellen henvendt til de trailløbere, som nyder de lange ture. Med et drop på otte millimeter samt komfort og stødafdæmpning i højsædet, er det uden tvivl en sko, som higer efter de lange ture eller endnu bedre – ultra-distancerne. Ultra modellen henvender sig til de tørre underlag, i både skove og bjerge, over lange distancer. Skoens ydersål er med Salomons Contragrip teknologi og giver godt greb, uanset om hældningen er positiv eller negativ.

Ofte vil producenternes populære modeller blive opdateret med forbedringer eller et facelift hvert eller hvert andet år. Salomons populære Ultra 2 har ikke bare fået et facelift, men et par dissiderede forbedringer til Ultra 3 udgaven. Sålen er den samme som tidligere generation Ultra 2, og fungerer som et godt fundament for forbedringerne af overdelen. Sålen er opbygget med Salomons EnergyCell compoundi midtsålen, som giver energiudbytte og en optimal støddæmpning, samt holdbarhed til de mange kilometer.

 

 

Ny top – samme fundament

En af de helt store ændringer er den indbyggede gator omkring anklen. Salomon har også anvendt den indbyggede gator i deres Sense SG, men gatoren på Ultra 3 modellen er forkortet til et absolut minimum og formår stadig at udføre sin opgave med at holde sand, sten og jord ude af skoen. Grundlæggende er overdelen lavet i et mesh for at give den bedste køling til foden på de lange distancer. Skoen er ikke vandtæt, men mesh overdelen er behandlet, så den ikke suger vand til sig og forbliver våd ved kontakt med vand, når vandpassager eller våde enge skal passeres.

Mesh overdelen er blød og føles ved første berøring ikke som en sko med den bedste støtte. Dog er tilspændingen med Salomons velkendte Quicklaceog en forstærket hælkappe med til at give et godt og fast fit mellem fod og sko. På en varm og lang dag vil fødderne typisk udvide sig. Selv efter ture på flere timer mærkes dette ikke grundet den gode udluftning og det bløde mesh, da overdelen er tilpas fleksibel og holder sig tæt på foden.

 

Skoen er ikke vandtæt, men mesh overdelen er behandlet, så den ikke suger vand til sig og forbliver våd ved kontakt med vand, når vandpassager eller våde enge skal passeres.

 

 

På sporet

Der er ikke noget at være i tvivl om, når man har været af sted på den første tur på sporet iført Ultra 3. Skoen er bygget til konkurrence, og man mærker hurtigt, at den vil fremad. Den yder bestemt også den komfort og støddæmpning, som matcher dens tendens for fart. Man har en følelse af, at det er en konkurrencesko, som ikke bloter en langdistance sko. De to egenskaber komplimenterer hinanden godt.

Ydersålen står godt fast i alle terræner, men de lidt lave knopper mister dog grebet en smule på meget vådt underlag. Her vil en sko med grovere knopper være at foretrække. Ved længere tid i kontakt med vand, tørrer den hurtigt op, grundet den behandlede mesh overdel. Den sikre tilmed en god køling på de lange ture så man undgår at skoen føles for lille og sålen brænder under foden, når foden udvides.

Salomons velkendte Quicklace tilspænding giver et godt og ensformigt fit, og selv efter en lang tur på sporet føles skoen stadig behageligt formet på foden. Dog er Quicklace snøren placeret imellem skoens ”tunge” og overdelens mesh. Det giver desværre skidtet en mulighed for at komme ind i skoen. Løbes der på faste spor i skoven, vil man højest sandsynligt ikke opleve dette som et problem. Men ved passager i for eksempel sand, er det desværre en ting, som trækker ned. Elementer i skoen, som tvinger én til at stoppe og tømme den, inden man sætter fart på igen, kan enten være game-changer i konkurrencer – eller en velfortjent pause på de lange træningsture.

 

Salomon Ultra i sit rette element

Salomon Ultra i sit rette element

 

Sammenfatning

Ultra 3 er uden tvivl en sko, man ikke bør gå uden om, når der skal kigges på distance sko til både konkurrence og de lange træningsture. Optimal støddæmpning kombineret med en følelse af fart og fremdrift gør Ultra 3 til en topsko. Dog skal underlaget vælges i forhold til at skoen skal være i sit rette element.

 


Specifikationer:

Størrelser       36, 36 2/3, 37 1/3, 38, 38 2/3, 39 1/3, 40, 40 2/3, 41 1/3, 42, 42 2/3, 43 1/3, 44, 44 2/3, 45 1/3, 46, 46 2/3, 47 1/3, 48

Farver            Maverick/ Racing Red

Drop              8 millimeter

Vægt              286 gram / sko

Pasning          Neutral

Pris                1400 kroner

Info                salomon.com

Vurdering       9/ 10

 


Skribent: Jesper Laustsen

Udforsk og læs om andre trailrelaterede ture og emner på Trailmagasinet    

Trailmagasinet foregår i samarbejde med Løberejser hvor en del af produkterne testes