Løb i kulde løb om vinteren – Det kan være stressende for løberkroppen

Denne fredagsanekdote er bragt i dialog med Eivind Møller fra Klinik

Eivind Møller klinik

Denne fredagsanekdote er bragt i samarbejde med klinik.dk Eivind Møller –

Vinterløb er hårdt på en anden måde

Det kan være sværere at finde fornøjelsen ved at løbe i denne kolde tid, hvor løbet en sommermorgen er en helt anden oplevelse. Hvor du tidligt kan mærke solens stråler, som langsomt fordamper nattens friske dug. Det skal nok komme, men det er fortsat et par måneder fremme.

Løb i frost og kulde handler ikke kun om, at det fysisk kan være svært at holde varmen. Mange oplever at efter kort tid så har kroppen varmen, og så fungerer det derfra. Men kender du det her med at løbe på frostkold jord? Der hvor du løber hen over en skovsti som normalt er blød og eftergivende, den er nu hård, kantet og iset. Du kan ikke slappe af i dit løb som du plejer. Løb på frostkold jord er stressende for dine fødder, dine led, og du udsætter hele tiden dine ankler for små stressende vrid, som der hele tiden skal kompenseres for.

Løb denne morgen kl 8.00 hvor det var minus 9 grader, da jeg steg ud af bilen var koldt. Jorden var hård, der var ingen tilgivelse, frosthård, knoldet jord. Ingen hjælp at hente for dette løb i frost og kulde. Alt styring, støtte og stødabsorbering foregik i dit eget bentøj, men det var smukt.

Frostklar morgen

Ualmindelig smuk morgen, hvor der blev løbet 25 km rundt om Furesøen tillagt en sløjfe – Første etape mod 100 km

Løb på frosthård jord er stressende for bentøjet

Du har ikke den samme ro, som når du løber på det bløde underlag, som du normalt forbinder med at løbe i skoven, forklarer Eivind Møller. Du er hele tiden alert, og hele tiden skal dine ankler kompensere for små vrid. Du skal måske også kompensere for bevægelse i lateral retning som følge af is.

Du er hele tiden alert, og hele tiden skal dine ankler kompensere for små vrid, og du skal måske også kompensere for bevægelse i lateral retning som følge af is.

Jeg havde en patient, forklarer Eivind, som kom ind til os som havde udfordringer med sine tæer. Der var ikke noget at se, der var ikke noget at mærke. Vedkommende havde løbet en lang tur en week-end på en kold søndag og pludselig var der bare en anden ømhed end der plejede at være. Vi talte frem og tilbage om, hvad det kunne være, og kom frem til den konklusion, at der sandsynligvis var tale om en form for stress af fødderne. Stress hvor der hele tiden skal kompenseres for disse vrid, som en hård ujævn overflade udsætter dine fødder for.

Diagnose og behandling

En måde at undgå denne form for stress af fødderne på er at løbe på mere plant underlag mindre sjovt måske, men det hjælper. Og det blev også løsningen for vedkommende fra før. Et par dages hvile og ro og herefter små ture på et mindre udfordrende underlag. Det med ro kan være svært.

Dette er ikke en undskyldning for ikke at løbe trail om vinteren, men en forklaring på, hvorfor det kan være mere udfordrende.

Læs mere om klinik og kompetenceområder

Tanker om løb og bevægelse

Trailmagasinet bringer en række fredagsanekdoter – du kan læse dem her

 

(foto af landskab – adam-chang-IWenq-4JHqo-unsplash)