Trailmagasinet bringer hver fredag fredagsanekdoten, som er en løbers tanker om et emne relateret til løb. Det kan være et par refleksioner, det kan være en undren eller en iagttagelse.

 

Hvorfor er der flere der løber trailløb?

Af: Kaare Meldgaard

 Jeg startede med at løbe trailløb for snart 20 år siden, dengang var ordet ”trailløb” ikke nær så brugt som nu. Det var mere skovløb, stiløb, naturløb…. Jeg løb orienterings løb også, som har en længere historie. Men ordet trailløb har gået sin sejrsgang og bruges i dag som en samlet betegnelse for ”løb i naturen” også selv om en del trailløb efterhånden søger uden for stierne, i hvert fald i passager.

Men hvorfor er trailløb blevet så populært som det er i dag – og ser ud til kun at blive mere og mere populært?  

Der er rigtig mange gode grunde til at trailløb er blevet, og bliver ved med at blive endnu mere populært, jeg vil her forsøge at kigge på nogle af de grunde jeg ser og har oplevet gennem de år jeg har løbet.

Bedre udstyr, mere tilgængeligt, mere i butikkerne

Jeg husker stadig trailsko fra for 20 år siden, typisk vandresko som var blevet omformet lidt, robuste, tunge, masser af beskyttelse, hård bund… og rygsække til løb som hoppede rundt på kroppen.

En af grundene til flere ser muligheden for at løbe trail er, at der er kommet meget mere og bedre udstyr til salg. Skoene er blevet lettere, bedre tilpasset trailløb, og der er kommet mange flere forskellige slags og mærker. Så både er der sko til forskellige typer terræn, men også til forskellige tyder fødder. Løberygsække, af vest typer, er også blevet almindelige, og sidder langt bedre på kroppen. Som gør det muligt at løbe længere ture i naturen. Samlet set gør det også bare, at når der er grej som ses i butikkerne, så er der også det større chance for at det kan fange folks opmærksomhed.

Flere løb, mere opmærksomhed

Der er kommet mange flere løb til, båret af ildsjæle og grupper typisk, som har været med til at starte op og skabe opmærksomhed. Og fået nye med, som så starter nye løb… osv… mere vil have mere. De fleste steder i landet kan man efterhånden finde store eller små lokale trailløb. Det kan være både kortere distance eller ultraløb. Og med internettet, Facebook grupper og mange andre muligheder for at gøre andre bekendte med sine løb, og diverse sider hvor man kan se løbskalendere. Så er det i dag rigtig nemt at finde løb rundt omkring, ikke bare i Danmark, men hele verden. 

 

Kendte løbere

Med fremkomst af sociale medier, Facebook, instagram, youtube… så er mulighederne for at kende til løb og løbere blevet meget større. Og diverse kendte løbere, som fx Kilian Jornet, Courtney Dauwalter og mange andre, gør trailløb kendt. Gennem deres sociale medie profiler, film og materialer som deres sponsorer laver, bøger, og meget andet. Så selv om trailløb ikke er blevet ”mainstream” så er der rigtig meget at blive inspireret af på youtube, facebook og andre sociale medier. De her såkaldet ”influencere findes bestemt også i Danmark, der er flere kendte trailløbere som er rigtig gode til at bruge sociale medier til at vise glæderne ved trailløb, tit arrangerer de også trailløb, lave ture og meget andet. Så det handler om synlighed og mulighed for at lære og lade sig inspirere af andre.

 

Flere markerede stier

I de sidste 20 år er der også kommet mange flere stier, og specielt markerede stier til som trailløbere kan bruge. Lokale hjerte stier, kløver stier, og rigtig mange korte og længere vandreruter, der er kommet foldere (og ikke mindst GPS tracks) som gør det meget nemmere at komme ud i naturen, både lokalt, men også noget man kan rejse rundt og prøve andre steder.

 

Teknologi der gør det meget nemmere at finde vej

GPS ure og mobiltelefoner med kort gør det meget nemmere at finde rundt, og finde vej undervejs. Da jeg startede op var det med kort i hånden og kompas når man skulle ud og udforske nye områder, eller bare lære nærområdet at kende. I dag tager vi vores mobil med, og kan tracke og følge med i al mulig data på strava, endomondo, garmin … så ud over vi bruger teknologien til at finde vej… så virker den for mange også motiverende ved at man kan måle og får en masse data. Omvendt så er der andre (som jeg nok mest selv tilhører) som ser trailløb i hverdagen som en pause fra teknologien – jeg tager næsten aldrig ur eller mobil med på mine lokale ture.

 

En fokus på naturen som værdi

 I takt med vi er flyttet mere og mere ind i byerne – og naturen bliver opdyrket, og fylder mindre og mindre i vores hverdag og barndom. Dette koblet med et globalt fokus på bæredygtighed, klima, miljø… gør at vi i meget højere grad begynder at se naturen som en helt essentiel værdi i vores liv. Dette koblet med moderne forskning som viser hvor meget tid i naturen, og det at være aktiv i den. Betyder for vores udvikling og velvære og mentale og fysiske sundhed. Så naturen er blevet en værdi – og når vi vælger den til, så fremstår vi også, for os selv og andre. Som nogen der har overskud og finder gode værdier i livet.

 

Mange starter på landevej men finder ud at trail er mindre monotont og bedre for kroppen

Rigtig mange trailløbere (jeg selv inklusiv) er startet på landevejen, men har undervejs, via skader, kedsomhed og andet. Fundet ud af at de der ture i skoven, som man engang i mellem fik forvildet sig ud på. Der kan nu altså noget. Det er ikke slet så monotont for kroppen, man skifter tit belastning og løbestil, og underlaget er også noget sundere for kroppen at løbe på end asfalt. Så for mange er det også en slags opdagelse og modreaktion til landevejsløbet.

 

Tiltaler vandrere og andre som aldrig ville begynde på landevejsløb

 Endelig møder jeg også tit folk, som slet ikke går op i tider eller noget, eller deltager i løb. Men de vandrer meget, og nyder bevægelsen og farten i løbet. Og så er det en meget mere effektiv måde at få noget motion. Så de bruger det som en slags komprimeret gåtur, med de andre oplevelser løbet giver af bevægelse og kroppen i fart.

Der er rigtig mange gode (og nogen sikkert også dårlige) grunde til at der i dag er flere og flere som begynder at løbe trail, fra udstyr, til fokus på sundhed, til sociale medier og kendte løbere. Til bare muligheder, givet i form af mange flere lokale stier, men også fordi vi har teknologi som gør trailløb meget nemmere. Og ja så er der bare også rigtig mange der har fået øjnene op for naturen og dens værdi, og hvad natur oplevelser gør af godt for os. Og så er der bare også mange som helt eller delvist skifter over fra landevejsløb, til det mindre monotone og mere skånsomme (og sjovere J ) trailløb. Du har sikkert dine egne grunde, og det er langt fra sikkert jeg har fanget dem ind her – så hvad fik dig i gang med trailløb? Savnede du natur i hverdagen? blev du inspireret af lokale stier, løb, eller kendte løbere? … Og hvordan mon udviklingen fortsætter i fremtiden? Kommer der flere og flere til, vil sporten ændre karakter? Er der plads til os alle ude på stierne?