Løb fra vugge til grav – og giv den gas i bjergene

Her får du et forslag til en løbetur, hvor der er masser af kulturhistorie og natur oplevelser undervejs. På denne rundstrækning på 14 km kommer du ikke til at kede dig, for variationen i natur og landskab spænder meget bredt. Der er tilmed en betydelig variation i sværhedsgrad rent løbeteknisk undervejs. Turen rummer ”afslappende” flade partier både inde i skovområder og ude i det åbne land, og der er brug for de grove slidbaner, når du rammer ”bjergene” i Danske Schweitz. Heldigvis har det aldrig været nogen skam at gå opad blandt Trailløbere.

Metoden til at udvikle denne tur er helt den samme, som blev beskrevet i artiklen ”Nye trailruter – nye oplevelser”, artiklen finder du i Maj-Juni 2020 nummeret af Trailmagasinet. Målet er at give inspiration til, hvordan man opdager nye ruter til de almindelige ugentlige træningsture. Metoden går ganske kort ud på:

  • Overvej hvor du tænker, der må være gode muligheder for en rundstrækning. Se landskabet an i helikopterperspektiv på et kort. Der kan sagtens dukke områder op, du ikke lige kender, fordi de ligger uden for de vejstrækninger, du ellers kender så godt.
  • Så skal der zoomes ned i landskabet, hvordan ser det så ud? Vil det være muligt at koble forskellige lokaliteter, så der opstår en rundstrækning?
  • Så går jagten ind på de små stier og vejforbindelser. Til det fungerer en kombination af luftfoto og kort som regel ret godtNu er det tid at optegne den nye rute.
  • De sidste detaljer kan først fastlægges undervejs ved første gennemløb. Forhåbentligt er der kun tale om få mindre udeståender, og oftest viser der sig en løsning, når du står derude med trailskoene på.

Tilbage til den nye tur du blev lovet i denne artikel. Et kig på området fra oven med udgangspunkt ved Raadvad i Jægersborg Dyrehave og så eller op langs Mølleåen. Det skærpede nysgerrigheden på, om der kunne findes en rute med fokus på størst mulig variation i natur og landskab.

 

Det Grønne område Nord for København

Figur 1 øverst: nord for København ligger der grønne bælter imellem byområderne. Her fokuseres på de grønne langs Mølleåen. En perle er det historiske og idylliske Raadvad. Hvordan kan en rundtur strikkes sammen op ad Mølleåen? Nederst: Ved at skifte korttype og zoome ned i landskabet dukker der godt med forskellige kortsignaturer op herunder ikke mindst trailløbernes ynglings signatur højdekurver

 

Turens udgangspunkt bliver i det historiske Raadvad. Mølleåens vand gav energi til Raadvad Mølle og mange andre møller langs Mølleåen. I 1800-tallet tog udviklingen fart med oprettelse af egentlige fabriksanlæg, hvilket blev kimen til udviklingen af den moderne industri i Danmark – kendt som industriens vugge. Så på denne tur starter vi billedlig talt i vuggen.

Da Raadvad ligger i Jægersborg Dyrehave, er det oplagt at få et godt indtryk af skoven, og her ligger også et par dejlige bakker. Så går turen videre ud af skoven ud i det åbne landskab, her har vinden bedre muligheder ud over de åbne marker. Her vil du helt uden at bemærke det løbe henover ”Kirkegården, der blev væk”. Det er lige efter 5 km, hvis du zoomer ind på luftfoto fra 2019 (fx på Endomondo), kan du se, da de arkæologiske undersøgelser var i gang. Her ligger en meget gammel forladt kirkegård gemt under mulden, der skønnes at være 300-350 grave. Men bare rolig der sker ikke noget, og turen går straks videre mod ”bjergene”. Kort efter smutter du igennem tunnellen under Helsingørmotorvejen og rammer snart et meget fint overdrevs areal. Her står gamle solitære træer og pryder det åbne græslandskab.

Målet med at kigge op ad Mølleåen var at se, om det kunne lykkes, at få en god smagsprøve på det meget bakkede område kaldet Det Danske Schweiz. Men inden turen rammer Det Danske Schweiz kommer der en god strækning med single track. Det er gode stier, der er lette at løbe og stadig ganske varierede.

Når du løber turen vil du måske tænke, hvor bliver de der bakker af? Svaret er, at de kommer efter 9 km, og dermed får du en rusketur i bakkerne, uden der er uoverskueligt langt til mål. Turen igennem Det Danske Schweiz byder på udfordrende bakker, hvor du får god gavn af trailskoenes faste greb i underlaget. Det kan også være en udfordring at følge ruten helt præcist, fordi der findes et væld af stiforbindelser. Skulle du miste ruten vil du helt sikkert ramme den igen, især hvis du lige husker på, at oppe = nord og nede = syd. Med den pejling kan du altid bevæge dig sikkert mod øst ved at have de lave partier på din højre side og de høje partier på din venstre side.

Efter turen i Det Danske Schweiz fortsættes mod øst. Hvis du er lidt lost, så er en god hovedregel at følge den brede sti nede i bunden af Mølleådalen, her kommer du til det sted, hvor stien går under Lokalbanen ”Nærum Grisen”, så er du tilbage på sporet, og kan fortsætte på den sidste stille og rolige del af turen tilbage til Raadvad. Lige inden mål får du et fantastisk flot kig henover Raadvad Mølledam med det gamle industrianlæg som baggrund.

Det var forslaget til en god trail løbetur for denne gang, se hele ruten på figur 2 nedenfor. Ruten blev 14 km og kan sagtens tåle flere gennemløb, prøv også at skifte løberetning.

Der er gode parkerings muligheder i Raadvad, og der er bus forbindelse fra Lyngby st. med busrute 183. Find ruten på Endomondo under titlen: ”Fra vugge til grav”. Eller kom og løb med Trailmagasinet, vi løber turen med start fra busstoppestedet i Raadvad lørdag den 15. august kl. 10. Hastigheden afpasses  deltagernes præferencer, så vi løber i én samlet gruppe, dog med behørig afstand. Vi ses.

God tur

/SM

Figur 2: Sådan ser den færdige rute ud. Den ligger frit tilgængeligt på Endomondo under titlen ”Fra vugge til grav”. Løb den én gang, så får du 14 gode trailkm – er du mega frisk kan du snuppe 3 gennemløb, så har du en hel trailmarathon. Løb den i forskellig løberetning, så får du dobbelt op på oplevelser undervejs.