Ny podcast fra Runcast – denne gang om det nye fænomen fastpacking
Runcast har begået endnu en interessant podcast. Denne gang har Ole Thorning Jacobsen inviteret fast packer Kaare Meldgaard med som gæst. (under opdatering)

Kaare Meldgaard, ultraløber og fastpacker og ekspert i udendørsliv – gode og interessante betragtninger omkring det at være ude flere dage i træk, hvor dag går over i nat og omvendt.
Nyt koncept eller kender vi det fra tidligere
Fast packing er det her koncept, hvor du over flere dage bevæger dig hurtigst muligt med mindst mulig oppakning fra et sted til et andet. Ofte 50-60 km om dagen. Men hvor kommer dette koncept fra og hvad går det ud på. Det er et koncept som er en fusion mellem langdistanceløb og ultraløb på den ene side og hiking eller vandring på den anden side. Det her med at være ude på trailsporet flere dage i træk.
Fastpacking kommer egentlig fra ordet “fast bag packing” – altså det at løbe hurtigt med en rygsæk.
Trailmagasinet kan på det varmeste anbefale denne podcast som tåler at blive hørt mere end en gang. Der er en hel del gode pointer.
Fastpacking er ikke et nyt fænomen
I udsendelse starter Kaare med at understrege, at vi har måske ikke hørt så meget til dette begreb tidligere, men det stammer faktisk helt tilbage til 1980, hvor der i USA blev arrangeret en række ultraløb som var bygget op omkring dette fastpacking princip, hvor løberne eller deltagerne netop selv skulle bringe sig selv over lange distancer, hvor man overnatter i naturen i telt eller shelter, hvor du står for din egen forplejning. Du har dig selv og din oppakning, og så skal du ellers bevæger dig fremad hurtigst muligt.
I podcasten bliver vi præsenteret for 3 forskellige typer af fastpacking nemlig supported, selfsupported og unsupported, som afhænger af, hvor meget hjælp du må modtage undervejs.
Fastpacking er båret på udviklingen af, en generelt større interesse for friluftslivet. Vi vil naturen mere, vi vil mere fordybelse og vi vil mere mindfullnes som Kaare forklarer – Det er forskellige ting som folk både søger og finder i fastpacking, og ligeledes er der forskel på graden af komfort. Men det er en måde at opleve på i et reduceret tempo, hvor vi er helt tæt på naturen, hvor vi selv planlægger ruten, hvor vi selv tager stilling til, hvordan der skal overnattes osv.
Fastpacking er en anden måde at løbe på
Når du fastpacker bliver du nød til at have et andet fokus på dit udstyr – ikke så meget på selve løbetøjet, der bruger du det, som du har, men der er fokus på alt det andet rygsæk, sovepose, underlag og telt, hvis du overnatter i naturen – maden medbringer du eller køber undervejs.
Men alt i alt kan fastpacking gøres ganske billigt, hvis du ikke er ude i det ekstreme – sammenlignet med cykelløb er det væsentligt billigere som Ole fra Runcast påpeger.

Du er tæt på naturen, når du fastpacker – du finder dit eget flow, og her adskiller løbet sig nok fra det at vandre – du får en anden kropslig følelse og fornemmelse, når du løber, fortæller Kaare Meldaard i podcasten
Hvordan med træning
Generelt er det godt at tage et par lange dagsture, hvor du henholdsvis både går og løber flere timer i træk. Du skal vænne dig til at bevæge dig med din rygsæk, du skal finde ud af, hvad der fungerer for dig. Du skal forholde dig til, at dine splittider skal og vil blive langsommere.
Fordelen ved at løbe med rygsæk netop når du træner, er også, at det tvinger dig til, at løbe langsommere – noget som du helt sikkert får brug for på den lange fastpacking tur.
Stave – bliv ven med dine løbestave
Stavene er en god hjælp ikke mindst på de lange ture. Det reducerer belastning på ankel og knæ, og løbestavene kan være en stor hjælp, når det går op af bakke. Løbestavene kan også give fastpackeren en anden balance og mere sikkert nedløb. Men igen noget der er godt lige at vænne sig til.