Løb fra Coronaen – Og er du stadig bekymret over Coronaen, når du vender tilbage fra en løbetur, så er det fordi, du ikke har løbet nok.

”Vi skal længere ned”.

Med smittestop-appen på mobilen og Magnus Heunickes smittetryks-ord i ørene, er vi gået i hi. Vi aflyser vores aftaler og sætter vores behov på standby, om det drejer sig om en klipning, nyt tøj eller en tur med løbegruppen, som desværre tæller tre for mange.

”Danskerne er udmattede”, siger Psykologforeningen, og studier bakker dem op. Vores kollektive, mentale helbred hænger åbenbart i en tynd tråd.

Nu er det sådan, at motion har en både beviselig og markant positiv effekt på netop vores mentale helbred. Det er der efterhånden vildt meget videnskabeligt belæg for. Og det er også sådan, at naturen ikke holder lukket, og at det der med de to meters afstand er ret let udenfor, især hvis man undgår Søerne i København en søndag eftermiddag i solskin (hvor der alligevel også er alt for mange sure mennesker med målebånd).

Motions positive indvirkning på vores sindstilstand

Så for at vi ikke glemmer motionens, og i vores tilfælde særligt trailløbets, positive indvirkning på vores sindstilstand, kommer her nogle udvalgte påmindelser. Sammen med en opfordring til at komme væk fra de negative overskrifter og ud i naturen, for det er her, det sner!

  1. Motion kan forebygge stress

    . Der hersker bred enighed om, at motion kan forebygge stress. Når det kommer til, om motion også kan helbrede eller mindske stress, peger forskningen ikke i helt samme retning. Nogle studier siger ”ja, helt klart”, andre siger ”naarh”, nogle tredje siger ”måske – hvis man ikke presser sig selv alt for hårdt”. Og dermed stresser. Som ved alt andet gælder nok, at den moderate vej er bedst. For moderate mennesker i hvert fald. Hvis man i forvejen er stresset, er det altså ikke nødvendigvis smart at sætte sig for samtidig at løbe sit livs længste løb, hvis formen – den fysiske såvel som den mentale – ikke er til det. Så får man jo bare mere at stresse over. Så rådet må være at kigge indad og sætte sig nogle mål, der er ambitiøse men (forholdsvis) realistiske på samme tid.

 

”Tab for alt ikke lysten til at gå: Jeg går mig hver dag det daglige velbefindende til. Og går fra enhver sygdom; Jeg har gået mig mine bedste tanker til. Og jeg kender ingen tanke så tung, at man jo ikke kan gå fra den” – ”Når man således bliver ved med at gå, så går det nok.”

Søren Kirkegaard, dansk filosof, 1813-1855

 

  1. Løb som et middel mod angst og depression.

    Når man taler om belønningen ved at løbe, støder man uundgåeligt på betegnelsen runner’s high. Runner’s high kan til dels forklares med, at der sker en kemisk reaktion i hjernen, og forskningen har i mange år fokuseret på stoffet endorfin. Senere studier peger imidlertid på, at det snarere er stoffet endocannabinoid, der har betydning, og at virkningen kan sammenlignes med den, man opnår fra marihuana. Smerterne reduceres og man føler en form for velvære. Nu er det ikke sådan, at man nødvendigvis bliver høj, hver gang man løber, man faktum er, at motion, og heriblandt løb, har vist sig at have en mærkbar positiv effekt på særligt mild til moderat depression. Som godt kan banke på her under vinternedlukningen.

 

  1. Slå hjernen fra.

    Udover at man kan blive høj af at løbe, kan man også blive blank. På den fede måde altså, hvor man kobler hjernen fra og tømmer hovedet for alle de bekymringer, der ellers måtte fylde det. Og i stedet erstatter det med yderst lavpraktiske og umiddelbare betragtninger som ”hvor er det koldt”, ”hvor er det varmt”, ”hvorfor har de nu fældet de træer”, ”fik jeg startet Garmin”, eller ”hvad skal jeg spise, når jeg kommer hjem i varmen igen.” Sunde, uskadelige og forbigående tanker, som alle bidrager til at skabe det mentale tomrum, som den japanske forfatter og ultraløber Haruki Murakami er så fascineret af i sin bog ”Hvad jeg taler om, når jeg taler om at løbe.” Løb er en form for meditation i bevægelse. Og er du stadig bekymret over Coronaen, når du vender tilbage fra en løbetur, så er det fordi, du ikke har løbet nok.

 

”Hvis du er i dårligt humør, så gå en tur. Hvis du stadig er i dårligt humør, så gå en tur mere.”

Hippokrates, græsk læge, 460 år før vor tidsregning

 

Vi skal længere ned

Så lad os runde af med at minde om (hvis det da skulle være nødvendigt, for vi er jo løbere!), at Magnus Heunicke’s ”vi skal længere ned” ikke gælder vores sindstilstand men Coronatallene. Og lad os så ellers benytte os af det kæmpe udvalg, der findes (gratis) på naturens hylder lige nu.

God løbetur – vi ses på målstregen!

Denne tekst er skrevet af Mette Birk Jensen

Læs flere artikler fra Trailmagasinet