Med Kronborg om styrbord – Sjælland rundt, hvor det starter og slutter med Kronborg

Når man har sat sig noget for, så bør man fuldføre det – Det handler om at slutte en cirkel om a gøre arbejdet færdigt. Søren Mariegaard og Christian Svane to passionerede trailløbere løb lørdag den 5. december mod Kronborg, hvormed de havde afsluttet projektet “Sjælland rundt iført løbesko”. Et stort projekt som rummede både meget planlægning og eftertænksomhed – eftertænksomhed i forhold til, hvor er Sjælland dog smukt og foranderligt.

Projekt Sjælland rundt

For lidt mindre end et år siden helt nøjagtig den 26. december 2019 til Søren Mariegaard og Christian Svane fat på et af de større projekter. De havde sat sig som målsætning at løbe Sjælland rundt. Projektet er relativt nemt at beskrive lidt sværere at definere og endnu sværere at eksekvere. Sjælland rundt er lige godt 1200 km, det gælder, når du definerer Sjælland som kystlinien, hvor der skal løbes langs kysten eller den herpå nærmeste sti således, at enhver bygning passeres så løberen hele tiden er på vandsiden af bygningen.

44 etaper og 48 uger

Projektet er blevet gennemført over 44 etaper, hvor den længste etape har været 45 km og den korteste har været 15 km. Løberne er startet i Helsingør, og er herfra løbet i urets retning, hvor de har fulgt kystlinien eller den nærmeste sti. Hvor en etape er afsluttet en etape, så er næste etape blevet påbegyndt, hvor sidste etape blev sluppet. Det giver en række logistiske udfordringer, fordi du hver gang skal retur. Nogen gange kan du tage toget andre gange må man køre i 2 biler, når start og mål ikke er samme sted. Da de to løbere også har hvert deres civile job, så er de fleste ture henlagt til weekender.

På sidste dagen gjorde en håndfuld gode venner løberne selskab – den sidste etape gik fra Hornbæk til Helsingør.

 

Sidste etape fra Hornbæk til Helsingør. Nu er der ikke langt igen. En flok gode venner gør selskab på vej mod Helsingør.

Sådan startede det

Det som satte dette projekt i gang var, at de to løbere havde i anden forbindelse løbet langs nordkysten, og selv om de har løbet netop i dette område så ofte før, så finder de på en almindelig træningstur en smuk sti, som de ikke har set før langs kysten. Det får den ene til at sige til den anden – gad vide hvor mange smukke strækninger der er som denne langs kysten ? Et nærmest retorisk spørgsmål – et spørgsmål som ikke kræver svar men kalder på samtale – Tja bliver svaret så, vi kunne jo løbe Sjælland rundt så ville vi opleve nogle flere ?

Gad vide hvor mange smukke strækninger der er som denne langs kysten ? Et nærmest retorisk spørgsmål – Tja bliver svaret så, vi kunne jo løbe Sjælland rundt så ser vi dem

 

For de to løbere har turen været en proces. Det har handlet om at gennemføre og ikke mindst gennemføre, så man kom retur netop den 5. december, hvor den ene af de to løbere fyldte 50 år. Denne dato har således fungeret som bagkant og pejlepunkt.

Med udsigt til Kronborg. Det var med en lille klump i halsen, at løberne kunne skimte Kronborg og et projekt over et helt år fandt sin afslutning.

 

Logistik skal planlægges og være på plads

Hver etape har været nøje planlagt. Det har skullet passe med, at man har skulle komme frem til start og retur fra mål. Hver gang har man taget et start og et mål billede for at ramme etaperne ind, og så har løberene evalueret 5 etaper af gangen. Hver gang har man udpeget den bedste af 5 etaper, og på den måde er der kommet et lille scoreboard ud af denne tur rundt om Sjælland – og i den endelige evaluering vil der indgå, at de 5 flotteste etaper skal udpeges og beskrives, så den kan deles med andre løbere.

En stor del af arbejdet har været planlægningsfasen, ikke at det har taget længere tid end udførelsen, men vi ved at ethvert stort projekt kræver god forberedelse. Ruter har skullet udstikkes, hvor er den nærmeste sti, hvordan kommer vi frem og tilbage. På skift har løberne skulle research i forhold til strækningen, hvad er der af særlige ting i området, som bør opleves – på den måde har hver etape haft sit eget præg

 

Det har været et stort projekt men på intet tidspunkt er der blevet rystet på hånden, men det kræver noget koordinering at finde tidspunkter, hvor begge har kunnet løbe sammen. For alle 44 etaper er løbet sammen. Ambitionen om at se og opleve smukke områder er så rigt blevet indfriet, og flere af strækkene vil blive genløbet, og hvem ved måske offentliggjort her på Trailmagasinet.

på vej rundt om Sjælland

 

Sjælland rummer så mange interessante kyststrækninger – vi er tilbøjelige til at vælge de samme løberuter, men de mange overraskelser ligger derude, hvis bare du bukker dig efter dem.

Projektet blev afsluttet lørdag den 5. december – samme dato som en af deltagerne fyldte 50 år